Maximumstraf voor Jimmy Hemeleers
De jury van het Gentse hof van assisen heeft Jimmy Hemeleers schuldig èn toerekeningsvatbaar bevonden aan de moord op Thijs De Luyck. Hij krijgt dertig jaar cel. Dat is de maximumstraf.
De jury en het hof hadden twee uur nodig om zich uit te spreken over de strafmaat.

Eerder op de avond oordeelde de jury na nauwelijks een uur beraad dat Jimmy Hemeleers (20) schuldig was aan de moord met voorbedachten rade op Thijs De Luyck (17).

Volgens de jury was hij toerekeningsvatbaar op het moment van de feiten en is hij dat ook vandaag nog altijd. Hemeleers moet dus naar de gevangenis en hij wordt niet geïnterneerd in een psychiatrische instelling, zoals zijn advocaten gevraagd hadden. Volgens zijn advocaten was hij ontoerekeningsvatbaar.

Het openbaar ministerie eiste dertig jaar cel tegen hem. 'Hemeleers is een psychopaat die moordde voor de kick. Bovendien is het de tweede keer dat hij moordt. Als vijftienjarige heeft hij ook al zijn vriend Tanase De Baere vermoord. Minder dan de maximumstraf kan niet.'

Omdat Hemeleers een uit handen gegeven minderjarige is, kan hij volgens de wet geen levenslang krijgen. Dertig jaar was voor hem de maximumstraf.

De advocaten van Hemeleers, Vincent Vereecke en Johan Platteau, bepleitten gisteren vruchteloos de internering van hun cliënt. Volgens hen was hij niet toerekeningsvatbaar op het moment van de feiten.

'Hij heeft een geestesstoornis die veroorzaakt werd door de extreme verwaarlozing in zijn jeugd. Hij is ziek en moet daarvoor verpleegd worden zodat hij geen gevaar meer voor de maatschappij betekent', klonk het. Even leek het dat de jury hen daar wilde in volgen, toen ze ook voorzitter van de Commissie voor de Bescherming van de Maatschappij wilden horen.

Maar uiteindelijk werd Hemeleers toch veroordeeld en niet geïnterneerd. 'Er bestaat geen verpleging voor psychopaten. Ik hoop dat die er ooit komt, maar tot op dat moment horen dergelijke mensen in de gevangenis', zei Jef Vermassen, de advocaat van de grootouders van Thijs.

'Wordt het eens geen tijd dat de maatschappij begrijpt dat Jimmy geen alleenstaand geval is. En dat er veel te weinig plaatsen zijn en geld is voor kinderen met psychiatrische problemen?' vroeg Johan Platteau zich af.