Na Sydney en Peking wordt komend weekend de derde manche voor de Wereldbeker baanwielrennen afgewerkt in Los Angeles. België stuurt een handvol landgenoten die graag Peking willen halen.
Later op het jaar volgen nog de slotmanche in het Deense Ballerup (15-17 februari) en de wereldkampioenschappen in het Britse Manchester (26-30 maart) om de kwalificaties voor de Olympische Spelen te verdienen.

Voor het eerst in deze campagne heeft de Belgische Wielrijdersbond meisjes uitgestuurd en ook voor het eerst is Dominique Cornu van de partij. De Waaslander werkt liefst drie nummers af: kilometer, individuele achtervolging en ploegenachtervolging.

Ook de andere jongens van de ploegenachtervolging moeten vol aan de bak. In Amerika zijn dat Kenny De Ketele, Tim Mertens en Ingmar De Poortere. Bert Roesems en Stijn Steels, die de eerste twee WB-manches mee afwerkten, zijn niet naar de Verenigde Staten afgereisd, maar komen wel nog in in aanmerking voor Peking.

De selectie voor de ploegenachtervolging is zo goed als een noodzaak als Cornu naar de Spelen wil. In Peking worden voor de individuele achtervolging immers alleen renners uit de ploegenachtervolging of uit de top-vijf van de UCI-ranking toegelaten. België staat momenteel twaalfde, 105 punten voor Duitsland en 121 punten voor Frankrijk die als rechtstreekse concurrenten voor de Spelen beschouwd worden. In Sydney realiseerden De Ketele, De Poortere, Mertens en Steels de veertiende tijd (4:13:098) en in Peking zetten ze de twaalfde tijd (4:11:345) neer.

Aan het WK mag Cornu hoogstwaarschijnlijk wel individueel deelnemen: op zijn eentje staat hij ook twaalfde, en de eerste dertig van de ranglijst zijn toegelaten.

België tweede

Voor de ploegkoers en dus ook voor de puntenkoers - gereden door een van de twee renners uit de ploegkoers - staan de zaken er goed voor met het oog op de Spelen. Als men de punten van het BK meetelt, staat België voorlopig tweede in de UCI-ranking, met 574,5 punten tegenover de 643 voor Italië. De (talrijke) punten van de zesdaagsen van Iljo Keisse moeten hier ook nog aan toegevoegd worden.

In de scratch gaat Tim Mertens nog verder op zoek naar punten voor zijn ranking.

De Belgen in actie in Los Angeles:

Vrijdag: Jessie Daams en Dominique Cornu in de individuele achtervolging en Jolien d'Hoore en Evelyn Arijs in de scratch
Zaterdag: Kenny De Ketele, Tim Mertens, Dominique Cornu en Ingmar De Poortere in de ploegenachtervolging; Kelly Druyts en Jessie Daams in de puntenkoers, Tim Mertens in de scratch en Dominique Cornu in de kilometer
Zondag: Evelyn Arijs, Jolien D'Hoore en Kelly Druyts in de ploegenachtervolging en Tim Mertens en Kenny De Ketele in de ploegkoers