Vlaams Belang heeft samen met een aantal andere gelijkgestemde politieke partijen uit Europa de organisatie ‘Steden Tegen Islamisering’ opgericht. Met de oprichting willen de partijen duidelijk maken dat de ‘voortschrijdende islamisering’ geen lokaal probleem is.
De deelnemende organisaties kondigden aan samen acties op het getouw te zullen zetten om de ‘islamisering van West-Europa te bestrijden’.

De oprichtingsconferentie van ‘Steden Tegen Islamisering’ kon op heel wat Europese persbelangstelling rekenen. Vooral uit Duitsland en Oostenrijk waren er journalisten afgezakt om de conferentie bij te wonen. Dat had veel te maken met de aanwezigheid van Heinz-Christian Strache, de voorzitter van de Oostenrijkse partij FPÖ. Die lichtte meteen toe waarom de oprichting van de organisatie voor de deelnemers zo belangrijk is.

‘De weigering van de islamieten om zich te integreren in onze westerse samenleving, is ons een doorn in het oog. In de islam worden vrouwenrechten en het recht op vrije meningsuiting te vaak met de voeten getreden. Het wordt tijd dat we ons verzetten tegen deze ontwikkelingen’, aldus Strache.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter sloot zich daarbij aan. ‘De vrijheid van godsdienstbeleving betekent niet het opdringen van waarden die haaks staan op onze westerse samenleving, zoals het dragen van een hoofddoek op het neerpoten van een moskee op elke hoek van elke straat. Het wordt tijd dat we de georganiseerde, radicale islam terugslaan’, aldus Dewinter.

De organisatie zal een eerste keer van zich laten horen op 2 februari tijdens een meeting in Parijs. In het najaar staat een bijeenkomst in Keulen op het programma.

Vanmiddag maken de delegaties van de verschillende partijen nog een wandeling doorheen Antwerpen-Noord. De voortschrijdende islamisering is daar volgens Dewinter heel zichtbaar ‘met acht verschillende moskeeën in een straal van tweehonderd meter’.