Literatuur in een pakje sigaretten
Met een reeks literatuurklassiekers die verpakt werden als een pakje sigaretten, wilde de Britse uitgeverij Tank inspelen op het rookverbod dat afgelopen juli in de Britse pubs en restaurants werd doorgevoerd. De Britse sigarettenproducent British American Tobacco (BAT) vreest dat de boekenreeks haar imago zal schaden.
Afgelopen zomer lanceerde de Britse uitgeverij Tank een reeks boeken met een cover die doet denken aan een pakje sigaretten. Twintig boeken met het verkorte werk van onder andere Kafka, Conrad, Tolstoj, Kipling en Hemingway werden tot ‘Tales that take your breath away’ gedoopt. De compacte boekjes werden door de designindustrie positief onthaald en gingen als kerstcadeautje vlot over de toonbanken.

De Britse sigarettenproducent BAT is echter niet te spreken over de covers van Hemingway’s The Snows of Kilimanjaro en The Undefeated dat volgens hen ‘de witte achtergrond, de cirkel en het streepje’ van het sigarettenmerk Lucky Strike heeft gestolen. Verder stellen ze dat de associatie schadelijk is voor hun imago.

‘Door de verpakking kan de consument denken dat Lucky Strike de boeken sponsort of er op de één of andere manier mee verbonden is’, verklaarde een vertegenwoordiger van BAT. ‘Bovendien willen we steeds duidelijk maken dat onze producten bedoeld zijn voor volwassenen. Een initiatief dat jonge mensen wil motiveren om te lezen via één van onze sigarettenmerken, kunnen we dan ook niet goedkeuren.’

Rookverbod

Masoud Golsorkhi, medeoprichter en creative director van Tank, vertelt dat hij al langer met het idee speelde, maar ‘toen we hoorde van het rookverbod, wisten we dat het nu of nooit was.’ ‘Het leek me leuk om een boek te ontwerpen dat net als een pakje sigaretten makkelijk kon worden vervoerd.’ Volgens Golsorkhi hebben de op sigarettenpakjes lijkende boekencovers verschillende mensen, die voorheen weinig interesse hadden in literatuur, aangezet om auteurs zoals Kafka en Tolstoj te gaan lezen. Ook modeontwerper Sir Paul Smith is het met Golsorkhi eens: 'De boeken zijn echt leuk en tenminste niet schadelijk voor je gezondheid.'