Milieuorganisatie Greenpeace voert donderdagvoormiddag actie op het Brusselse Autosalon. Actievoerders hingen omstreeks 10 uur een spandoek met de afbeelding van sprookjesfiguur Pinocchio in een formule 1-outfit op aan de achterzijde van paleis 5 van de Heizel.
Dat meldt Greenpeace. Greenpeace kaart de "groene leugens van de auto-industrie" aan. "Groene auto's bestaan niet en de industrie doet niet genoeg voor het milieu en het klimaat", luidt het. Een van de "leugens" die Greenpeace aanklaagt zijn de "kwantiteit en de kwaliteit van de inspanningen die door de industrie zijn gedaan".

Normaal gezien gingen de actievoerders een reuzespandoek met dezelfde afbeelding ophangen aan de voorzijde van paleis 5, maar dat werd wegens veiligheidsredenen afgeblazen door een te sterke wind. Bezoekers kunnen enkel aan de achterzijde van het betreffende paleis een kleiner spandoek zien.

"Op het vlak van de vermindering van CO2-uitstoot is men ter plaatse blijven trappelen", aldus Greenpeace. Een "tweede leugen" is de "groene verpakking" van het autosalon. De groene strik mag ons niet doen vergeten dat diezelfde auto-industrie achter de schermen er alles aan doet om de op stapel staande Europese regelgeving af te zwakken", zegt Marc-Olivier Hermans van Greenpeace.

De milieuorganisatie hekelt de "zware en krachtige auto's" die de industrie wil behouden. De oplossingen die autosalon presenteert bevatten veel misleidende pistes", luidt het. Zo veroorzaakt bijvoorbeeld de productie van biobrandstoffen zowel sociale als milieuproblemen, luidt het.