Bij nieuwe demonstraties van de oppositie in Kenia zijn volgens ooggetuigen vanochtend minstens twee mensen gedood. De politie vuurde schoten af op de mensenmassa.
In Nairobi vuurde de politie in de sloppenwijk Mathare in een grote menigte waarbij een man dodelijk werd getroffen, zegden omstanders. Een ander inwoner werd op het balkon van zijn woning doodgeschoten.

De bewoners van de sloppenwijken staken barricades in brand en wierpen stenen naar de politie. Die trok zich terug en vuurde traangasgranaten af op de mensenmassa.

De Oranje Democratische Beweging (ODM) had haar aanhangers opgeroepen om vanaf woensdag drie dagen tegen de omstreden president Mwai Kibaki te protesteren en voor nieuwe verkiezingen te demonstreren. Woensdag werden minstens drie mensen bij de protesten gedood.

Oppositieleider Raila Odinga erkent de zege van Kibaki bij de presidentsverkiezing van 27 december niet en spreekt van kiesbedrog. Internationale waarnemers twijfelen aan de correcte telling van de stemmen en ondertussen heeft ook het EU-parlement opgeroepen tot nieuwe verkiezingen.

Oppositieleider Raila Odinga had vanmorgen nog opgeroepen tot internationale druk tegen Kibaki. Het mag niet toegestaan worden ‘dat Kibaki de weg van Mugabe inslaat’, zei hij vamorgen op de Britse radiozender BBC. De 83-jarige Mugabe is al twintig jaar aan de macht in Zimbabwe. Het land is in crisis en de oppositie wordt met geweld aangepakt.