De winst die de bel-20 donderdagmorgen liet optekenen, was rond het middaguur alweer volledig verdwenen. Donderdagochtend opende de Bel-20 opnieuw 0,7 pct hoger op 3.827,60, maar om 12 uur was de koers al onder de symbolische grens van 3.800 punten gezakt.
Woensdag werd 2,5 pct lager afgesloten, op 3.801,37 punten, het laagste peil in zestien maanden.

De Brusselse beurs volgde vanmorgen even het goede voorbeeld van de Aziatische beurzen. Eerder op de dag boekten de Japanse indices winsten van meer dan 2 procent, vooral onder impuls van technologie- en vastgoedwaarden.

Fundamenteel nieuws om die herstelbeweging te ondersteunen was er niet. Beleggers baseren zich vooral op analistencommentaren en enkele goede bedrijfsresultaten. In Brussel valt vooral de koerssprong van kleinhandelaar Delhaize op. Net als Agfa-Gevaert herstelt dat aandeel wat van de zware klappen van eerder deze week.

Delhaize kwam voorbeurs overigens met goede kwartaalcijfers. De omzetgroei uit een gelijk aantal winkels in Belgie was wel beter dan verwacht, volgens het management dankzij ‘sterke’ eindejaarsverkopen. Beleggers grijpen deze cijfers aan om het aandeel, dat volgens zowat alle analisten onterecht is achtergebleven op zijn sectorgenoten, op te pikken.

Ook Deceuninck kwam vanmorgen met een trading update. Daaruit bleek dat het vierde kwartaal zwaar tegenviel, met een omzetdaling van 3,6 procent. In de Verenigde Staten viel de omzet, uitgedrukt in euro, zelfs met 33 procent terug als gevolg van de huizencrisis. Over het hele jaar boekte Deceuninck een minieme omzetgroei van 0,4 procent tot 656,2 miljoen euro. Dat was onder de gemiddelde analistenverwachting.

Bij de financials kende enkel Fortis een goede start. Rond het middaguur scoorde het bankaandeel postief op 1,77 procent tot 16,61 euro. Om 11u kende Fortis een groei van 2,6 procent. Dexia en KBC tekenden om 11u een verlies op van 0,3 en 0,4 procent. Omstreeks 12u30 tekende Dexia een daling op van 0,83 procent. KBC daalde verder en tekende min 1,49 procent op.

De voorlopige sterkste stijger ond 12u30 is Agfa-Gevaert met een winst van 4 procent tot 7,80 euro. De Bel20 zakte de afgelopen zeven dagen 7,22 procent.