GUANTANAMO BAY - Een groep van dertig in Afghanistan gevangen genomen mensen is gisteren aangekomen op de Amerikaanse marinebasis aan de Cubaanse baai van Guantanamo. Een functionaris zei dat enkele gevangenen dreigden
De geketende gedetineerden die door een kap over hun hoofd niets konden zien, zijn volgens de Amerikanen vermoedelijke ex-strijders van de Afghaanse Taliban of leden van de groep al-Qaeda van de gezochte terrorist Osama bin Laden.

Vrijdag en maandag zijn ook al groepjes gevangenen uit Afghanistan in het marinesteunpunt aangekomen. Komende week worden er meer in Guantanamo Bay verwacht. Tot dusvere zijn tachtig gevangenen opgesloten in kooien op de basis, die vooralsnog plaats heeft voor tweehonderd gedetineerden.

De kooien staan grotendeels in de open lucht. Over drie maanden hopen de Amerikanen de gevangenen te kunnen huisvesten in bouwwerken die meer beschutting bieden.

De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren herhaald dat de gedetineerden humaan worden behandeld. Juridisch is hun status echter omstreden omdat ze niet als krijgsgevangenen worden behandeld en evenmin als burgers hun rechten kunnen laten gelden. Onder meer de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, Mary Robinson, heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de behandeling van de 'Afghaanse' gevangenen aan de baai van Guantanamo.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig