'Lhermitte was 'buiten zichzelf' op moment van de feiten'
Dokter Veldekens liet de verontrustende brief van Lhermitte onbeantwoord omdat hij 'geen gaatje in zijn agenda' had.blg
Foto: rr
Volgens een nieuw rapport van de gerechtelijke psychiaters was Geneviève Lhermitte, die in Nijvel terecht staat voor de moord op haar vijf kinderen, 'buiten zichzelf' op het moment van de feiten. Ook op dit moment bevindt ze zich in een labiele toestand en kan ze hervallen, aldus het rapport. Door dit rapport pleit de advocaat van Lhermitte nu voor internering.
De psychiaters maakten vanmorgen de resultaten bekend van het tweede onderzoek naar de mentale toestand van Geneviève Lhermitte. Een eerder onderzoek in november 2007 had haar toerekeningsvatbaar verklaard.

Vorige week doken twee brieven op die ze voor de feiten schreef aan haar eigen psychiater. Het bestaan en de inhoud van die brieven zetten het hof ertoe aan om een nieuw psychiatrisch onderzoek te vragen.

Uit die brieven blijkt dat ze gestopt wou worden en zichzelf niet kon beheersen, besluiten de psychiaters nu.

De psychiaters zijn er ook van overtuigd dat ze nu nog kan hervallen en een langdurige behandeling nodig heeft. Het woord internering spraken de psychiaters niet uit, maar daar lijkt het op neer te komen.

Een van de advocaten van Lhermitte maakte deze namiddag alvast bekend dat hij zal pleiten voor internering. 'Ik heb het met mijn cliënte besproken en na de uitleg van de psychiaters kan ze zich erbij neerleggen dat ze 'ziek' is en geïnterneerd moet worden.'

De advocaten van de verdediging, haar man Bouchaïb Moqadem en dokter Schaar, kunnen zich zowel in internering als in een gewone straf vinden.

Het is de jury die zal moeten oordelen over het nieuwe rapport van de psychiaters en beslissen of Lhermitte al dan niet toerekeningsvatbaar is.