Politieke crisis beïnvloedt kiesintenties niet
BRUSSEL - De politieke crisis wijzigt de kiesintenties van de mensen nauwelijks. Dat blijkt uit een peiling van La Libre Belgique en RTL. Enkel de Franstalige liberalen van de MR boeken wat verlies, terwijl het cdH en Ecolo een beetje vooruitgaan. Guy Verhofstadt is in alle landsdelen de populairste politicus. In Vlaanderen staat CD&V-boegbeeld Yves Leterme net achter Verhofstadt op de tweede plaats.

Aan Vlaamse kant blijft het kartel CD&V/N-VA de grootste met 29,4 procent, nauwelijks een verlies vergeleken met het resultaat van 10 juni. Open Vld boekt lichte vooruitgang, van 18,8 procent naar 19,5 procent. Vlaams Belang blijft status quo met 19 procent. Sp.a haalt met 16,8 procent net iets meer dan bij de verkiezingen. Lijst Dedecker (LDD) komt uit op 7,6 procent. Groen! eindigt op 5,4 procent en blijft in deze peiling flirten met de kiesdrempel.

Aan Franstalige kant blijft de MR de grootste. De partij van Didier Reynders verliest in Wallonië wel meer dan twee procent (van 31,2 procent naar 28,9 procent), in Brussel blijft ze met 31,8 procent net onder het verkiezingsresultaat. De winst gaat niet naar de PS van Elio Di Rupo, die overal twee procent onder het resultaat van 10 juni blijft.

Winst is er wel voor het cdH van Joëlle Milquet, zowel in Wallonië (18,2 procent, +2,4) als in Brussel (15,7 procent, +1,2). Ecolo volgt dezelfde trend als het cdH.

Wat de populariteit betreft, is huidig premier Guy Verhofstadt (Open Vld) de populairste in zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel. In Vlaanderen volgt CD&V-kopstuk Yves Leterme op nauwelijks twee punten. Zestien punten lager staat Jean-Marie Dedecker op de derde plaats, voor Karel De Gucht (Open Vld).

Opvallend is dat in Wallonië de tweede plaats gedeeld wordt door MR-voorzitter Didier Reynders, PS-voorzitter Elio Di Rupo en cdH-voorzitster Joëlle Milquet. In Brussel staat Reynders net voor Milquet, die wel Di Rupo voorbijsteekt.

De peiling werd tussen 3 en 10 december afgenomen bij 2.000 Belgen. De foutenmarge bedraagt 2,25 procent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in