Verhofstadt geeft De Gucht gelijk over ,,fascist'' Dewinter
BRUSSEL - Premier Guy Verhofstadt gaat akkoord met de kwalificatie die minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht toekende aan Vlaams Belang-kopman Filip Dewinter, die hij als een ,,fascist'' bestempelde. ,,De waarheid kwetst'', zei de eerste minister tijdens het vragenuurtje in de Kamer aan Francis Van den Eynde (Vlaams Belang).

Karel De Gucht verklaarde afgelopen weekend op het RTL-TVi-nieuws dat het Vlaams Belang geleid wordt door fascisten. ,,Dewinter is een fascist. Men moet zich daar goed rekenschap van geven'', klonk het tijdens de uitzending.

Francis Van den Eynde riep Verhofstadt donderdag in de Kamer op zijn regeringsleden aan te manen tot voorzichtigheid. ,,De diabolisering van de oppositie moet stoppen'', zei het VB-kamerlid. Van den Eynde verwees naar de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh en voegde eraan toe dat ook tegen hen haatcampagnes werden gevoerd.

Het antwoord van de premier was kort. ,,De waarheid kwetst'', luidde het. De eerste minister voegde eraan toe het Vlaams Belang moet stoppen met aanleiding te geven tot dergelijke uitspraken. Hij verwees naar de betoging die vandaag in Antwerpen plaatsvindt van het Comité ,,Nee tegen Turkije'', een organisatie die banden heeft met het Vlaams Belang. Volgens Verhofstadt zijn bij de betoging ook neo-nazi’s aanwezig.

Van den Eynde wees erop dat de betoging nog moet plaatsvinden.