Kamercommissie stelt discussie B-H-V uit
BRUSSEL - De kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft de discussie over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde met een maand uitgesteld. Ze geeft eerst de verschillende regeringen de kans om binnen de interministeriële conferentie vooruitgang te boeken in het dossier.

Half januari komen de bevoegde federale ministers rapport uitbrengen in de Kamer, dat nadien de behandeling van de verschillende wetsvoorstellen aanvat. Alle partijen behalve het Vlaams Belang ging akkoord met deze werkwijze.

CD&V-fractieleider Pieter De Crem stelde voor dat de interministeriële conferentie tegen 15 januari verslag zou komen uitbrengen en dat de fracties ondertussen hun kandidaat-rapporteurs naar voren schuiven. ,,Dan kan de bespreking in januari meteen van start gaan", zei hij.

De Franstalige partijen kwamen niet tussen in het debat. Toch gingen ook zij akkoord met het voorstel. Enkel het Vlaams Belang stemde tegen het agendavoorstel. ,,Wij zijn de vertragingsmanoevres beu. Volgende week zijn er volop commissievergaderingen. Laten we dus onverwijld beginnen met het debat", stelde Filip De Man. Zijn partijgenoot Bart Laeremans herinnerde de andere Vlaamse partijen eraan dat de Vlamingen in de Kamer over een meerderheid beschikken en dat er dus geen toegevingen moeten worden gedaan.