ROTTERDAM - Een schip is vannacht op het gezonken vrachtschip Tricolor gevaren. Het gaat om een honderd meter lange bulkcarrier. Het schip werd door de sleepboten van de Belgische maatschappij Unie van Redding- en Sleepdienst (URS), in opdracht van Smit uit Rotterdam, losgetrokken van de Tricolor. De olie die uit de Tricolor lekt, zou amper milieuschade veroorzaken.
Het schip, de Nicolas, ligt momenteel voor anker. Wanneer het opnieuw wordt vrijgegeven, vaart het waarschijnlijk naar Rotterdam.

,,Over de omstandigheden van de botsing weten wij nog niet veel," aldus Dirk Mertens, gedelegeerd bestuurder van de URS. ,,Het ongeluk verbaast ons wel want het gezonken schip is afgebakend met boeien en alle schepen waren verwittigd."

Gekapseisd

De Tricolor botste zaterdag in het Kanaal voor Duinkerke met het Bahamaanse containerschip Kariba. De Tricolor kapseisde. Het schip ligt op zijn zij, op 20 kilometer van de kust. De Kariba vaarde beschadigd verder naar de haven van Antwerpen.

De 24-koppige bemanning kon uit de ijzige zee en uit reddingsboten worden opgepikt. De Tricolor vervoerde 2.862 splinternieuwe Volvo's, Saabs en BMW's die samen zo'n 45 miljoen euro waard zijn. De hele lading is verloren.

Het wrak hindert het scheepsverkeer niet echt. Als de rederij het schip opgeeft, moet de Franse overheid beslissen wat te doen. De berging wordt geen gemakkelijke klus. Het schip ligt diep -- op 25 meter -- en het winterweer bemoeilijkt de zaak. Het gevaarte is viermaal groter dan de Herald of Free Enterprise, die in 1985 kapseisde voor Zeebrugge. Toen duurde de berging maanden.

Het Kanaal is na de straat van Singapore de drukste vaarroute ter wereld.

Dit bericht werd ook verstuurd via sms
Ontvang het nieuws via sms : stuur ds abo alerts naar 3302
(0,25 euro per bericht) | meer info