KABUL _ Vandaag in de vroege namiddag (plaatselijke tijd) is de Amerikaanse defensiesecretaris Donald Rumsfeld toegekomen op de militaire basis van Bagram, een vijftigtal kilometer ten noorden van Kaboel. Het is meer dan twintig jaar geleden dat een Amerikaans regeringslid nog in Afghanistan kwam.
Hij ontmoette er de toekomstige interim-premier van Afghanistan Hamid Karzai en onderhield zich in een ontspannen sfeer met de Amerikaanse troepen die in Bagram gelegerd zijn. Ook de speciale Amerikaanse gezant James Dobbins is vandaag in Kabul toegekomen.

Intussen meldt de militaire bevelhebber van de provincie Nangarhar dat de hele streek van Tora Bora, uitgekamd is en er geen strijders van Al-Qaïda meer aanwezig zijn. Ook Osama bin Laden bevindt zich zeker niet meer in de streek, zegt de commandant Zaman. Volgens een plaatselijke Afghaanse legercommandant zijn in de bergen ten oosten van het land tientallen Al-Qaïda-strijders gesneuveld bij Amerikaanse bombardementen en bij gevechten met Afghaanse troepen. Deze laatsten vonden de lichamen zaterdagavond en zondag.

Meer dan dertig leden van Al-Qaïda, voornamelijk jonge strijders uit Yemen, werden aan de grens met Pakistan aangehouden door de Pakistaanse autoriteiten. Dat melden verschillende Pakistaanse kranten zondag.