Sinds de start op 1 oktober hebben 1.032 nieuwe Vlaamse gebruikers zich geregistreerd bij DigiLeen, een systeem waarmee gratis digitaal muziek kan worden ontleend. De eerste veertien dagen werden al 21.127 tracks gedownload met een gemiddelde van 12,8 tracks per gebruiker. Dat melden het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB) en de Vlaamse overheid donderdag.
Meer dan de helft van de nieuwe gebruikers, 799 mannen en 233 vrouwen, is tussen 40 en 60 jaar oud.

Vanaf 1 oktober kunnen alle Vlamingen gratis digitaal muziek lenen met DigiLeen. Het pilootproject in de bibliotheek van Gent werd als succesvol geëvalueerd en uitgebreid naar heel Vlaanderen. Sinds september 2007 leenden 1.858 gebruikers 62.780 tracks. Het betreft een volgende stap voor de digitale bibliotheek die de Vlaamse minister van Cultuur, Bert Anciaux, laat ontwikkelen.

Met DigiLeen kan de gebruiker van thuis uit 100 tracks per week downloaden en (enkel) beluisteren op zijn eigen pc. De gebruiker moet enkel de gratis software installeren via www.bibliotheek.be. De bestanden worden na zeven dagen automatisch onbruikbaar gemaakt; de muziek kan niet overgezet worden op een mobiele drager en ze kan slechts één keer ontleend worden. Als de muziek de gebruiker bevalt, verwijst DigiLeen hem/haar naar een onlinemuziekwinkel.

Om DigiLeen te kunnen aanbieden in heel Vlaanderen sloot de Vlaamse overheid via het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB) overeenkomsten af met de Centrale Discotheek Rotterdam, Sabam en de verschillende platenlabels.

"Vele Vlaamse bibliotheken bieden hun publiek reeds lang een drempelloze toegang aan tot muziek. Zij laten bibliotheekgebruikers zonder risico muziek ontdekken die ze misschien niet meteen zouden kopen. Met DigiLeen vertalen zij hun rol als gids en smaakmaker naar de digitale wereld", luidt het.

DigiLeen biedt kwaliteitsvolle kleinere labels in nichegenres van de muziek: klassiek, jazz en wereldmuziek. Deelnemende labels zijn onder meer Zig Zag Territoires, Challenge, Chesky, Naxos, ECM, Pentatone, Dox, Music & Words en Harmonia Mundi France. Vandaag/donderdag treedt een eerste Vlaams platenlabel toe: W.E.R.F., dat gespecialiseerd is in kwalitatieve Belgische jazz.

DigiLeen is 100 procent betrouwbaar, zo zeggen de aanbieders. "De gebruiker hoeft niet te vrezen dat hij ongewenste spyware of virussen zal binnenhalen, omdat hij gebruikmaakt van specifieke DigiLeensoftware." De muziek kan enkel beluisterd worden op een pc, en niet op een Mac.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig