De staatshoofden en regeringsleiders van de EU hebben een akkoord bereikt waarin de ambities om het klimaatplan van de Europese Commissie te realiseren fel afgezwakt zijn. Vooral de Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, heeft zich bikkelhard opgesteld in de eindfase van de top.
Van onze redacteur

Het akkoord bevat alleen nog een vage verwijzing naar de voorstellen van de Commissie en stellen alleen nog dat er 'tegen het einde van het jaar 'aangepaste oplossingen' moeten gezocht worden. Iedere verwijzing naar de principes op basis waarvan Frankrijk wilde onderhandelen over een compromis, is geschrapt.

Gisteravond was er over het klimaatplan al een zeer moeilijke discussie gevoerd. De Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, zei daar openlijk dat het pakket van de Commissie momenteel onhaalbaar is.

De Duitse kanselier, Angela Merkel, die onder grote druk staat van de Duitse industrie, bevestigde toen en vanochtend wel haar steun aan de doelstellingen van het pakket, én aan de timing voor een akkoord in december.

Die nieuwe lidstaten en Italië vinden de kosten van het klimaatplan momenteel te hoog. Ook Duitsland wil meer flexibiliteit.

Op het diner van woensdagavond waarschuwde commissievoorzitter José Manuel Barroso er voor dat de Europese Unie zich 'belachelijk' zou maken als ze haar voorstellen afzwakte net nu ze op dat vlak een voortrekkersrol vervult in de wereld.