Lijst Dedecker vindt de voorstellen van oranje-blauw over de bestrijding van de jeugdcriminaliteit een stap in de goede richting. Toch gaat onder meer de aanpassing van de wet-Lejeune niet ver genoeg, klinkt het.
Voorzitter Jean-Marie Dedecker herinnert eraan dat LDD al lang pleit voor een strenger jeugdsanctierecht. ‘Behalve Everberg en het geplande Florennes moeten er ook gesloten heropvoedingsinstellingen komen, zoals de ‘boot camps’ (Amerikaanse opleidingskampen voor militairen, nvdr.). Bijsturing en opvoeding zijn even belangrijk als repressie. Er staan genoeg kazernes leeg die aan die onmiddellijke behoefte kunnen voldoen’, zegt hij.

Minder positief is LDD over de aanpassing van de wet-Lejeune, die volgens de partij niet ver genoeg gaat. LDD ziet meer heil in het Nederlands model, waarin een crimineel automatisch vrij komt nadat hij tweederde van zijn straf uitgezeten heeft, behalve bij tegenindicaties. Dan weten zowel de rechters als de veroordeelden en de slachtoffers precies welke straf wordt uitgesproken, luidt het.

De partij betreurt dat het akkoord over een aantal thema’s zwijgt: de prangende situatie van de geïnterneerden, de bestrijding van de rechterlijke achterstand, de defederalisering van justitie en het vereenvoudigen van de rechtspraak door eenheidsrechtbanken. Tenslotte is Lijst Dedecker blij dat de opbrengst van het boetefonds ‘eindelijk wordt geregionaliseerd en dat de opbrengsten niet meer naar Wallonië vloeien’. Maar de partij waarschuwt voor misbruiken en een heksenjacht op de automobilist doordat de opbrengsten van de verkeersboetes terugvloeien naar de politiezones waar de boetes werden uitgeschreven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in