‘De oranje-blauwe onderhandelaars laten hun spierballen rollen met het akkoord over justitie: langer straffen, jonger straffen en meer gevangenissen’. Zo omschrijven de fractieleiders van Groen! in Kamer en Vlaams Parlement, Stefaan Van Hecke en Mieke Vogels, het justitieakkoord dat afgelopen nacht bereikt werd.
Voor Groen! zijn er meer dan voldoende plaatsen in Everberg en in de nieuw op te richten jeugdgevangenis om de maatschappij tegenover deze jongeren te beschermen. ‘Een jongere die op veertien jaar een diefstal pleegt of overlast veroorzaakt in een jeugdgevangenis dumpen, zonder vorming of psychologische begeleiding, dat is pas misdadig’, menen Van Hecke en Vogels.

Volgens de Vlaamse groenen spelen de oranje-blauwe onderhandelaars schaamteloos in op de vooroordelen en criminaliseren ze jongeren. De aandacht wordt daardoor afgeleid van de rest van de maatregelen, of het gebrek daaraan. Bijvoorbeeld fiscale fraude, zegt Stefaan Van Hecke. ‘Wat zal Yves Leterme (CD&V, nvdr.) ondernemen om de verjaring van de zware fiscale misdrijven tegen te gaan’, wil Van Hecke weten. De witteboordencriminelen mogen van deze nieuwe rechtse meerderheid rustig voort frauderen, voegt hij er aan toe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in