‘Indien er echt geen sprake is van de uithandengeving vanaf veertien jaar, dan is dat minder slecht nieuws dan gevreesd’, zegt de koepel van de Franstalige federaties voor jeugdbescherming in een reactie op het oranje-blauwe akkoord dat afgelopen nacht is afgesloten.
De sector is wel ongerust over de verstrenging van het beleid ten opzichte van jongeren. ‘We blijven gekant tegen een stigmatisering van de jeugdcriminaliteit’, benadrukt Daniel Martin, de woordvoerder van ‘Inter-fédérations de l’aide à la jeunesse’. ‘Dit akkoord lijkt minder erg dan gevreesd. Toch blijft men de nadruk leggen op een streng beleid en opsluitingsmaatregelen, terwijl men de omkadering en opvoeding van de jongeren zou moeten versterken’.

De Franstalige sector van de jeugdbescherming had zich maandag nog sterk verzet tegen de plannen om de uithandengeving van jongeren vanaf 14 jaar mogelijk te maken en delinquenten vanaf zestien jaar automatisch uit handen te geven. ‘Een veertienjarige kan zeker niet berecht worden zoals een volwassene’, benadrukte Daniel Martin.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in