Vinokourov heeft eindzege op zak na winst in tijdrit
Foto: reuters
De Kazak Alexandre Vinokourov (Astana) zegevierde zaterdag in de twintigste en voorlaatste etappe in de Ronde van Spanje. Het ging om een individuele tijdrit over 28 km van Rivas Frutas naar Rivas Vaciamadrid. Vinokourov had aan de streep 6 seconden voorsprong op de Spanjaard Samuel Sanchez (Euskaltel).
Zijn Spaanse rivaal Alejandro Valverde (Illes Balears) finishte als derde op 19 seconden. Onze landgenoot Sebastien Rosseler (Quick.Step) was beste Belg op de tiende plaats op 1:00.

In de algemene klassering heeft Vinokourov nu 1:12 voorsprong op Valverde en 3:12 op zijn land- en teamgenoot Andrey Kashechkin. Morgen/zondag eindigt de Ronde van Spanje met een rit over 142,2 km in Madrid.

Voor Vinokourov, die de eindwinst in de Vuelta voor het grijpen heeft, is deze triomf een mooie revanche voor zijn gemiste Ronde van Frankrijk. De Kazak mocht niet deelnemen aan de Tour omdat zijn team, Astana (ex-Liberty), besmeurd was door de dopingzaak rond de Spaanse dokter Eufemiano Fuentes.

,,Dit is een sportieve revanche", zei Vinkourov, die zaterdag ook nog eens 33e verjaardag vierde. ,,Ik kwam naar deze Vuelta met amper 30 koersdagen in de benen. Ik was in topvorm. De bladzijde van de Tour heb ik omgedraaid. Ik heb nu bewezen dat ik die had kunnen winnen. In 2007 wil ik erbij zijn en zoals Lance Armstrong op m’n 33e de Tour winnen. Dat is mijn droom."