Belg slikt minder en goedkoper
Steeds meer patiënten kunnen de geneesmiddelen bij de apotheker niet meer betalen. Foto: mdg
BRUSSEL - Het geneesmiddelenverbruik in ons land is in de eerste helft van dit jaar voor het eerst gedaald. Zowel in volume als waarde werd minder gekocht. De acties voor een efficiënt en goedkoop geneesmiddelenverbruik blijken succesvol, schrijft de krant De Tijd zaterdag.
Het budget voor terugbetaling van geneesmiddelen vertoonde eind juni een overschot van bijna 20 miljoen euro. Daar zit ook de meerverkoop van goedkopere geneesmiddelen voor iets tussen. Sinds september 2005 moeten de generische geneesmiddelen verplicht 30 procent goedkoper zijn dan de referentieprijs. De dokters worden sindsdien ook gecontroleerd op hun voorschrijfgedrag. Ze moeten 27 procent generische geneesmiddelen voorschrijven.

Een jaar later is het marktaandeel van de goedkopere geneesmiddelen verdubbeld van 18 procent naar 36,3 procent. Het gaat om generische geneesmiddelen en kopieën, en om originele geneesmiddelen tegen terugbetalingstarief. Opvallend is wel dat de orginele geneesmiddelen onder patent hun marktaandeel van 26 procent hebben behouden.

Verheugd

Leo Neels, gedelegeerd-bestuurder van pharma.be, de federatie van geneesmiddelenproducenten, is verheugd dat het Riziv-budget voor de terugbetaling van geneesmiddelen voor het eerst sinds jaren niet is overschreden. Er is zelfs een overschot van 20 miljoen euro.

,,De afspraken tussen de sector en de regering over een goede budgettering en een beheerst geneesmiddelenverbruik, werpen hun vruchten af'', zegt Neels.