LUIK - Standard Luik heeft vanmorgen zijn trainer Robert Waseige ontslagen, dat heeft de club bekend gemaakt op een persconferentie. De taken van Waseige worden nu waargenomen door assistent Dominique D'Onofrio, die vanmorgen al de training leidde. D'Onofrio wordt trainer ad interim voor onbepaalde duur.
De Rouches maakten onder het bewind van Waseige een rotslechte competitiestart. Met één punt uit vijf wedstrijden is Standard Luik allerlaatste. Dat is niet meer gebeurd sinds het seizoen 1953-1954.

De beslissing om het contract met Waseige te beëindigen werd genomen na onderling overleg tussen de trainer en het bestuur. Zondag werd in alle sereniteit meermaals vergaderd over de toekomst van Waseige binnen de club, luidt het.

Robert Waseige was pas sinds 1 juli 2002 in dienst van Standard Luik. Net voor de start van het WK voetbal tekende hij er een contract voor twee seizoenen. Niet zozeer het feit dat Waseige zijn contract als bondscoach niet verlengde, maar wel het moment waarop hij zijn afscheid aankondigde, zorgde voor heel wat opschudding.

Waseige maakte zijn beslissing bekend op het moment dat hij klaar stond om met de Rode Duivels af te reizen naar Japan. De trainer werd vooral in de Vlaamse pers zwaar op de korrel genomen en toen op het WK niet meteen goede prestaties neergezet werden, was het hek volledig van de dam.

Waseige leidde de Rode Duivels op EURO 2000 en op het WK 2002. Op het EK werden de Belgen uitgeschakeld in de eerste ronde, op het WK haalde België de tweede ronde, waarin het verloor van wereldkampioen Brazilië.

Robert Waseige volgde bij Standard Michel Preud'homme op. Die laatste maakte op 29 maart al bekend dat hij zijn functie als trainer zou neerleggen. De voormalige doelman van de Rode Duivels wisselde zijn job van trainer bij de Luikse club in voor die van technisch directeur.

Waseige trainde Standard Luik eerder al van 1976 tot 1979 en van 1994 tot 1996. In het seizoen 1994-1995 werd hij met Standard vice-kampioen.

Voor de start van het seizoen hadden beide partijen er alle vertrouwen in, Standard moest en zou dit seizoen kampioen spelen. Michel Preud'homme verwoordde het toen als volgt: ,,De eerste overwinning van het seizoen hebben we alvast behaald door Waseige binnen te halen''. Bijna drie volle maanden later is het nog altijd wachten op de tweede zege: de eerste drie punten in de competitie.

In vijf wedstrijden sprokkelde Standard amper één punt, op de tweede speeldag uit tegen Charleroi (3-3). Vrijdag werd met 1-2 verloren van leider Club Brugge. Die nederlaag deed Waseige uiteindelijk de das om. Hij is de eerste trainer die dit seizoen ontslagen wordt in de Belgische competitie.

Standard Luik veroverde al zes maal de landstitel, de laatste dateert alweer van 1983.

D'Onofrio

Dominique D'Onofrio neemt voorlopig de taken van Robert Waseige waar als trainer van Standard Luik. D'Onofrio was tot maandagmorgen bij de club actief als assistent-trainer. Volgens directeur-generaal Alphonse Constantin gaat het om een ,,interim van onbepaalde duur''.

Volgens de clubdirectie werd er nog geen contact gezocht met eventuele kandidaat-trainers. Er werd bovendien nog geen profiel opgemaakt. ,,We hadden nooit gedacht dat onze wegen met Robert Waseige zo snel zouden scheiden'', klinkt het.

Trainer ad interim Dominique D'Onofrio leidde vanmorgen al een eerste keer de trainingen. Alle beslissingen op sportief vlak, worden door hem genomen. Michel Preud'homme blijft technisch directeur.

De nieuwe trainer wordt bijgestaan door keepertrainer Christian Piot en fysicaltrainer Guy Namurois. Michel Preud'homme, die anderhalf jaar lang met D'Onofrio werkte, zegt vertrouwen te hebben in de vervanger van Waseige.

,,Hij heeft alle kwaliteiten om het goed te doen als hoofdtrainer. We moeten hem niet beoordelen omwille van zijn naam. Het is niet omdat hij de broer is van Lucien (NVDR: de man die achter de schermen fungeert als ''raadgever,, van de directie maar niet op het organigram van de club terug te vinden is), dat hij nu trainer is. Hij is dat enkel en alleen omdat hij er de kwaliteiten voor heeft. We zien wel hoe hij het doet'', aldus Preud'homme die op zijn beurt vertelde dat er geen haast gemoeid is bij de zoektocht naar een vervanger van Waseige. ,,Een interim kan zes dagen, zes weken of desnoods zes maanden duren''.