BERLIJN - De toestand van de Italiaanse piloot Alex Zanardi is na een drie uur durende operatie zaterdagavond in Berlijn kritiek maar stabiel. Zanardi raakte zaterdag ernstig gewond bij een crash op de Lausitzring. Zijn beide benen moesten worden geamputeerd.
Zanardi zou deelnemen aan de eerste race van de Amerikaanse Cart-series op Europese bodem. Toen Zanardi na 142 van de 154 ronden met zijn Honda/Reynard uit de pits kwam, week hij ineens af van zijn lijn en kwam dwars op de baan te staan. De Canadees Alex Tagliani kon hem niet meer ontwijken en reed met volle snelheid aan zowat 320 kilometer per uur, op hem in.

Zanardi verloor door het ongeluk zijn benen, het ene boven en het andere onder de knie. Beide auto's belandden tegen de buitenmuur langs de ovalen baan.

Helikopters brachten de onfortuinlijke piloten naar het ziekenhuis. Tagliani was snel bij bewustzijn en maakt het redelijk. Bij hem werden geen breuken vastgesteld. Zanardi onderging een drie uur durende operatie waarbij zijn benen werden geamputeerd. Ook heeft de Italiaan een lichte bekkenfractuur, die niet operatief behandeld hoefde te worden.

De Lausitzring, 145 kilometer ten zuiden van Berlijn, is een nieuw circuit en zou een van de veiligste ter wereld moeten zijn. Afgelopen april liet voormalig f1-piloot Michele Alboreto er het leven bij een ongeval tijdens een testrit. Duitse onderzoekers vertelden later dat een lekke band de oorzaak was van dat ongeluk.

Volgens circuitdirecteur Fischer liggen de zware ongelukken niet aan de baan. ,,Dit was een normaal raceongeluk'', zei hij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig