JERUZALEM - De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, is er gisterenavond niet in geslaagd premier Ariel Sharon te overtuigen van de noodzaak van een ontmoeting met de Palestijnse leider Yasser Arafat. Dit meldde de Israëlische radio. Sharon wil alleen zijn fiat geven als er '48 uur kalmte heerst.'
Sharon zegde vrijdag de ontmoeting tussen Peres en Arafat, die zondag zou plaatsvinden, af. Hij zou de bijeenkomst 'niet opportuun' hebben gevonden, gezien de aanslagen in de Verenigde Staten.

Peres probeerde in een 2 uur durend gesprek de premier te overtuigen van het grote belang van de ontmoeting, maar dat is dus niet gelukt. De minister en Arafat hebben elkaar al maanden niet gesproken. De VN-gezant voor het Midden-Oosten noemde een ontmoeting tussen de twee 'de laatste kans om een einde te maken aan het geweld'.

48 uur kalm

De Israëlische premier aanvaardt een ontmoeting tussen zijn Peres en Arafat alleen ,,als er gedurende 48 uur absolute kalmte heerst''. Dat heeft Sharon vandaag in de Knesset gezegd.

Sharon stelde tijdens de zitting van het parlement ook voor om de aanvallen van het Israëlisch leger op de autonome Palestijnse gebieden te stoppen als Arafat een staakt-het-vuren afkondigt. ,,Als Yasser opdracht geeft tot een staakt-het-vuren, zal ik het stopzetten van de operaties van het Israëlisch leger bevelen'', aldus Sharon.

Arafat gaf intussen aan de media te kennen dat hij klaar is voor een ontmoeting met Peres. ,,Het maakt niet uit waar of wanneer'', aldus de Palestijnse leider.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig