ISLAMABAD - De vermeende terrorist Osama bin Laden ontkent in een communiqué aan het in Pakistan gevestigde Afghaanse persbureau AIP elke betrokkenheid bij de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten afgelopen dinsdag. Volgens de Amerikaanse zender CNN zou Pakistan vandaag aan de Taliban vragen om Bin Laden uit te leveren. De Taliban heeft alle buitenlanders en vandaag nogmaal opgedragen het land te verlaten.
"De Verenigde Staten wijzen me met de vinger, maar ik heb dit niet gedaan", schrijft bin Laden, die door de VS beschouwd wordt als de hoofdverdachte voor de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington. "Wie dit gedaan heeft, deed het uit eigenbelang".

Bin Laden bevestigde in het communiqué dat hij niet over de middelen beschikt om terroristische aanvallen op touw te zetten omdat het Taliban-regime hem beperkingen oplegt in zijn contacten met de buitenwereld.

Taliban blijven bin Laden beschermen
Het Taliban-regime in Afghanistan heeft herhaald dat het de vermeende terrorist Osama bin Laden koste wat het kost zal beschermen. "Onze politiek ten aanzien van bin Laden is niet veranderd", aldus de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken Wakil Ahmed Muttawakil.

Zelfs al viseren de VS enkel bin Laden, "wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van alle inwoners van Afghanistan", aldus de minister.

Muttawakil waarschuwde nog een keer dat elk buurland dat de VS zijn luchtruim of grondgebied laat gebruiken voor aanvallen op Afghanistan, represailles riskeert. Buurland Pakistan zegde zijn steun aan de VS, in diens strijd tegen het terrorisme, al toe. Ook India wil de Verenigde Staten steunen.

Osama Bin Laden wordt door de Verenigde Staten beschouwd als de hoofdverdachte voor de aanslagen in New York en Washington afgelopen dinsdag. Afganistan biedt de vermeende terrorist al vijf jaar onderdak. De Taliban beschouwen bin Laden als hun "gast". Zijn uitlevering werd steeds geweigerd.

Volgens de Taliban is bin Laden niet het brein achter de aanslagen in de VS. Hij zou niet over de middelen beschikken om een dergelijke grote operatie op touw te zetten.

'Taliban onder leiding van Bin Laden
Burhanuddin Rabbani, de leider van het verzet tegen de Taliban, verklaarde vandaag bij de begrafenis van zijn militaire leider Masoed dat het bewind van de Taliban onder leiding staat van Osama bin Laden. "De Taliban staat onder leiding van Osama bin Laden en Pakistan. Dergelijke mensen worden meteen weggevaagd als God het wil'', zei Rabbani.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig