SEOUL - Ministers van het kapitalistische Zuid-Korea en het communistische Noord-Korea hebben hun besprekingen hervat. De delegaties hopen een nieuwe impuls te geven aan het moeizame proces van toenadering tussen beide landen, die formeel nog in staat van oorlog zijn.
De besprekingen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul stonden aanvankelijk in maart op de agenda, maar Noord-Korea zegde destijds op het laatste moment af. De ontmoeting is de vijfde in haar soort sinds de historische topontmoeting tussen de leiders van beide Korea's vorig jaar juni in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

De ministers zullen naar verwachting vooral spreken over onderwerpen die betrekking hebben op de praktische uitvoering van de gezamenlijke verklaring die toen werd getekend. Daarbij gaat het onder meer over de pogingen om trein- en wegverbindingen tussen beide landen te herstellen en het bevorderen van reünies van families die sinds de Koreaanse oorlog (1950-1953) gescheiden van elkaar leven.

Terrorisme
De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung heeft de ministers opgeroepen om ook te proberen een gezamenlijke verklaring tegen terrorisme aan te nemen naar aanleiding van de aanslagen in de Verenigde Staten. Maar de conservatieve oppositie en media in het land wijzen dat af. Zo'n gezamenlijke verklaring is volgens hen zonder betekenis tenzij Pyongyang zich eerst verontschuldigt voor een reeks dodelijke aanvallen op het zuiden in de jaren zeventig en tachtig.

Ook Noord-Korea ziet niets in een verklaring. De aanvallen in de VS hebben niets te maken met de besprekingen, die alleen over de relatie tussen beide Korea's gaan, zei de Noord-Koreaanse delegatieleider Kim Ryong Song. De ministeriële besprekingen duren tot dinsdag.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il heeft zondag een eenheid van zijn elitetroepen geïnspecteerd. Hij riep de soldaten na hun training op hun gevechtsvermogen te verhogen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig