De Jamaicaan Usain Bolt heeft zondag op het WK atletiek in Berlijn goud veroverd op de 100m in een nieuw wereldrecord. Met 9.58 deed hij maar liefst 11 honderdsten beter dan het vorige record, dat hijzelf exact één jaar geleden neerzette op de Olympische Spelen in Peking (9.69).

Met zijn derde wereldrecord in iets meer dan een jaar heeft drievoudig olympisch kampioen Usain Bolt opnieuw de concurrentie knock-out geklopt. Bolt won voor de Amerikaan Tyson Gay (9.71) en zijn landgenoot Asafa Powell (9.84).

De Jamaicaan lag al op kop na 30 meter en zette dit keer, in tegenstelling tot in de finale van de Spelen in Peking, zijn inspanning door. Daniel Bailey uit Antigue werd 4e (9.93), voor Richard Thompson uit Trinidad & Tobago (9.93), die vorig jaar zilver pakte op de Spelen. De enige Europeaan in de finale, de Brit Dwain Chambers, finishte als zesde (10.00).

‘Om hem te kloppen moet je een wereldrecord lopen’, had de uittredende wereldkampioen Tyson Gay vooraf verteld. Michael Johnson, wereldrecordhouder 400m, had verklaard dat Gays enige kans was heel snel te starten en Bolt zo in verlegenheid te brengen. Praat voor de vaak, want er zijn nog zekerheden in het leven: Usain Bolt blijft de snelste man op aarde al flirtte hij even met de uitschakeling toen hij in de halve finale een valse start veroorzaakte.

Met veel lef en show

Bij de herneming hield hij stoutmoedig zijn vinger op de mond, om tot stilte aan te manen. Wat een lef! En dan, iets na kwart voor tien, ging de kop eraf. Op de donkerblauwe piste van Berlijn holde nummer 656 met geel shirt en groene broek vanop de koninklijke baan vier naar 9.58. Voor één keer startte hij snel, halfweg had hij gewonnen spel. Wereldrecord in 9.58, liefst elf honderdsten beter dan het vorige!

Bolt zette na afloop een showtje op. Grimassen trekkend als de betere Louis de Funès, zijn boogschutterspose uitproberend (er circuleren plastic exemplaren van), breakdance-achtige armbewegingen makend ook. Het publiek smulde: eindelijk eens een atleet die niet alleen supersonisch snel is, maar ook een uitstekende showman.

'Ik kan 9.40 lopen'

'Ik, een legende ? Ik ben op weg, maar in twee jaar tijd kan ik dat nog niet zijn', reageerde Bolt. 'Ik wist dat de anderen er klaar voor waren en dat ik het werk moest doen. Beste sprinter ooit? Ik weet het niet. Het is aan de mensen, aan de fans, om dat te beslissen. Ik weet dat ik 9.40 kan lopen, ik denk dat ik het bij die tijd zal stoppen. Mijn doel was niet het record, maar de zege. Ik wist dat het zwaar zou worden'.

Uitzonderlijke prestatie

Het uitzonderlijke van de prestatie van Usain Bolt wordt benadrukt als we de evolutie van het wereldrecord op de 100 meter erbij nemen. Usain Bolt brak eind mei 2008 het wereldrecord met een tijd van 9.72. Nu doet hij al 14 honderdsten beter.

De vorige keer, tussen de 9.86 van Carl Lewis en de 9.74 van Asafa Powell, duurde het liefst 17 jaar alvorens er 12 honderdsten van het record werden afgeknabbeld. Dit onderstreept de waanzinnige vooruitgang die Bolt boekte.