De Amerikaan Tyler Farrar (Garmin-Slipstream) heeft in het Duitse Hamburg de Vattenfall Cyclassics (ProTour) gewonnen. Na 216,4 km wedstrijd was Farrar de snelste in een massasprint, voor de Deen Matti Breschel en de Duitser Gerald Ciolek. Op de erelijst volgt Farrar de Australiër Robbie McEwen op.
Na amper twee kilometer wedstrijd trokken de Spanjaard Andres Sergio De Lis en de Oekraïner Yuriy Krivtsov ten aanval. Het duo kreeg al snel een vrijgeleide van het peloton en na 23 kilometer was hun voorsprong reeds opgelopen tot negen minuten. Het grote pak vond dat genoeg en begon van dan af aan de achterstand te knagen.

Nog voor de tweede passage van de Waseberg, de absolute scherprechter van deze ProTourkoers, op 40 kilometer van de finish waren de twee leiders eraan voor de moeite en werden zij gegrepen door een jagend peloton. Het was de Fransman Yoann Offredo die met een lichte voorsprong aan de Waseberg mocht beginnen, maar al snel werd hij tot de orde geroepen. Matti Breschel counterde immers en sloeg een kleine kloof. De Deense kampioen rekende op steun uit de achtergrond, maar toen die niet kwam, liet hij zich weer inrekenen door de grote groep.

Met nog 34 kilometer voor de boeg en in volle voorbereiding op de derde beklimming van de Waseberg versnelde Philippe Gilbert. Nick Nuyens vervoegde al snel de Waal. Achter hen gingen de Fransman Renaud Dion, de Duitser Domenik Klemme en de Deen Brian Vandborg in de tegenreactie. Nuyens en Gilbert hadden op de top van de Waseberg slechts een handvol seconden voor op de grote groep. Het sein dan voor Fabian Cancellara om in de afzink van de helling erin te vliegen. De Zwitser kreeg bij mondjesmaat het gezelschap van nog eens zes anderen, onder wie de Ier Nicolas Roche met de Italianen Daniele Bennati en Marco Bandiera.

Met nog 25 kilometer te rijden vormde zich uiteindelijk een kopgroep van zo'n dertig man, waar Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert deel van uitmaakten, maar het peloton volgde op 23 seconden. Hieruit sprong de Fransman Sébastien Turgot uit weg, maar hij werd nog voor de allerlaatste beklimming van de Waseberg gegrepen door een ontketende Philippe Gilbert. Die kreeg op 14 kilometer van de eindmeet het gezelschap van de Ier Nicolas Roche, de Australiër Stuart O'Grady en de Italiaan Marco Bandiera, maar zij waren er op twaalf kilometer van de finish aan voor de moeite.

Quick Step vervulde van dan af een prominente rol in de kop van het peloton. Hun taak werd op 3 kilometer van de eindmeet overgenomen door Liquigas, waardoor niemand er nog in slaagde een massasprint te ontlopen. Greg Van Avermaet probeerde dat nog wel, maar de Waaslander zag snel het nutteloze van zijn poging in. Tijdens de daaropvolgende spurt stond er geen maat op de Amerikaan Tyler Farrar, die zijn eerste ProTourkoers won, voor de Deen Matti Brechel en de Duitser Gerald Ciolek.

De Amerikaanse Gentenaar boekt zijn tiende profzege. Eerder deze week was hij al de snelste in Heusden.

Tyler Farrar: 'Deze wedstrijd was echt een doel'
'Ik ben met een voortreffelijke conditie uit de Tour de France gekomen. Ik had van deze wedstrijd echt wel een doel gemaakt gezien het rijke palmares, maar vooral is dit een koers waar de sprinters een kans krijgen om mee te dingen voor winst. '

'Vandaag was dit dus opnieuw het geval en dat komt niet veel voor in eendagsklassiekers. Ik ben dan ook uitermate tevreden met deze overwinning, die ik ook te danken heb aan het voortreffelijke werk van mijn ploegmakkers Christopher Sutton en Martijn Maaskant. Zij hebben me perfect afgezet en ik deed de rest. Voor mij volgt nu de Eneco Tour en dan de Vuelta.'