OS Atletiek: 4x400m lopers voor zichzelf en voor het team
Foto: belga
België heeft zich voor het eerst sinds 1980 nog eens kunnen plaatsen voor de 4x400m op het atletiektoernooi van de Olympische Spelen. Rik Vandenberghe, Danny Roelandt, Eddy De Leeuw en Fons Brydenbach werden toen uitgeschakeld in de reeksen. Nu hopen Kevin en Jonathan Borlée, Kristof Beyens en Cédric Van Branteghem beter te doen; zij mikken op een plaats in de finale.
'We zijn er klaar voor', vertelde de 29-jarige Van Branteghem . 'Het doel blijft de finale, en een goede tijd natuurlijk. We hebben wel nog nooit in groep gelopen, want in onze vorige wedstrijden lagen we altijd ver voorop.'

'Op de Spelen hebben de anderen zo veel ervaring dat ze gewoonweg blijven staan om de achterkomende aflossingen te hinderen. Maar ik vrees er niet voor. We hebben getraind op chaotische aflossingen, en de broers-Borlée lossen elkaar af na de eerste ronde wanneer iedereen nog in banen loopt.'

Ook Kevin Borlée trekt vol vertrouwen naar de 4x400m. 'We zijn allemaal goed in vorm, en gaan dus volop voor een plaats in de finale. Die plaats is ook belangrijker dan de tijd die we lopen. De trainingen in Yantai zijn goed verlopen, en we voelen dat we nog een grote groeimarge hebben'.

Het record op de 4x400m staat op 3:02.13 en werd op 14 juni eerder dit jaar in Jambes gelopen door de broer-Borlée, Nils Duerinck en Van Branteghem. Duerinck is samen met Arnaud Ghislain aanwezig in Peking als reserve.

De broers-Borlée en Van Branteghem voldeden niet aan de BOIC-criteria voor deelname aan de individuele 400m, maar mogen toch starten. Van Branteghem heeft met 45.02 het Belgisch record in handen, en de besttijden van Kevin en Jonathan Borlée zijn respectievelijk 45.21 en 45.38. De drie hopen allemaal onder hun persoonlijk record te duiken.

Kevin Borleé: 'Ervaring opdoen en voluit gaan'

'De bedoeling is ook om individueel ervaring op te doen', vertelde de 20-jarige Kevin Borlée. 'Maandagmorgen zal ik in de reeksen van de 400m voluit lopen.'

'Niemand heeft me de indruk gegeven dat ik me moet inhouden met het oog op de 4x400m. Integendeel, de individuele 400m zal ons helpen voor de aflossing. Al is het maar omdat we dan alles al eens meegemaakt zullen hebben, de opwarming, de wachtruimte, het binnenkomen in het stadion,... . Ik kan niet wachten om te lopen eigenlijk'.

Cedric Van Branteghem: 'Ik ben in vorm'

'Als ik in vorm ben, vertrek ik altijd om het Belgisch record te verbreken', vertelde Cédric Van Branteghem van zijn kant. 'En ik ben in vorm. Ik ben hersteld van mijn dipje na Rome, en sinds Yantai gaat het alleen maar in stijgende lijn. Ik heb ook geen enkel fysiek probleem'.

De reeksen van de 400m worden gelopen op maandagmorgen, en dinsdagavond staan de halve finales op het programma. Twee dagen later volgt de finale. De reeksen voor de 4x400m zijn komende vrijdagavond, en de finale is een avond later.