Open Vld stuurt niet Guy Vanhengel, maar Brussels parlementslid Jean-Luc Vanraes naar de Brusselse regering. Vanraes wordt minister voor Financiën en Begroting. Brigitte Grouwels (CD&V) wordt in Brussel minister voor Openbare Werken. De bevoegdheid over Mobiliteit moet ze delen met staatssecretaris Bruno De Lille (Groen!).
De nieuwe Brusselse regering, die donderdagmorgen in het Brussels parlement de eed aflegt, telt vijf oude en drie nieuwe gezichten. Charles Picqué (PS), Emir Kir (PS), Evelyne Huytebroeck (Ecolo), Benoît Cerexhe (cdH) en Brigitte Grouwels zaten ook al in de vorige ploeg, Christos Doulkeridis (Ecolo), Jean-Luc Vanraes et Bruno De Lille maken hun entree.

Open Vld doet het in Brussel voor het eerst sinds lang zonder haar sterkhouder in het gewest Guy Vanhengel. Hij verkast ongetwijfeld naar de federale regering, waar hij wellicht vicepremier wordt in opvolging van Karel De Gucht. Brussels parlementslid, voorzitter van de VGC-raad en OCMW-voorzitter in Ukkel Jean-Luc Vanraes krijgt de zware taak om het Brussels gewest in deze budgettair zware tijden financieel leefbaar te houden.

Zoals gekend blijft Brigitte Grouwels voor de CD&V op post in Picqué IV. Zij mag zich voortaan minister van Openbare Werken noemen en behoudt haar voogdij over de Brusselse Haven. De portefeuille Mobiliteit moet ze wel delen met de groene staatssecretaris Bruno De Lille.