PARIJS - Belgen die Libanon willen verlaten, kunnen meevaren met een veerboot die Frankrijk gecharterd heeft om de Fransen te evacueren. De boot komt zondagnacht bij de Libanese kust aan. Een Belgische Airbus C310 zal dinsdag in Cyprus arriveren om buitenlanders op te halen, zo meldt Defensie.
De ferry, die uit Griekenland komt en plaats biedt aan achthonderd tot duizend mensen, moet zondag in Cyprus aankomen en zal van daaruit een verbinding met Libanon verzorgen. Een deel van die plaatsen zal toegewezen worden aan België, aldus Rudy Huygelen, woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

,,Er zal daarbij prioriteit gegeven worden aan zieken en kleine kinderen.'' Waarschijnlijk zal niet iedereen met die eerste boot meekunnen, zegt Huygelen, maar hij wijst er op dat de boot verschillende keren de tocht zal afleggen.

Er wonen volgens Huygelen ongeveer 1.200 Belgen in Libanon, van wie 90 procent de dubbele nationaliteit heeft. Daarnaast verblijven er momenteel nog eens 540 Belgen die er niet wonen. Huygelen vermoedt dat het merendeel van de eerste groep in Libanon zal willen blijven en de tweede groep waarschijnlijk zal willen vertrekken.

C130

Volgens minister van Defensie André Flahaut zal een Airbus C310 dinsdag vertrekken van op de luchthaven van Melsbroek richting Larnaca in Cyprus. Het vliegtuig gaat er de mensen ophalen die met de boot aankomen uit Libanon. De C310 zou 's ochtends vertrekken en tegen de middag in Larnaca aankomen, aldus Flahaut.

Parijs heeft een grootscheepse operatie met vliegtuigen, oorlogsschepen, helikopters en meer dan 800 militairen gelanceerd om Fransen te helpen Libanon te verlaten. Libanon telt bijna 20.000 Fransen, die er wonen of als toerist verblijven.