Aanslag Turkse minibus was bompakket
Bij een bomaanslag in de kustplaats Kusadasi vielen in juli vorig jaar vijf doden. Foto: ap
ANKARA - Een dag na de bloedige aanslag in de Turkse badplaats Kusadasi heeft de politie nog geen enkel spoor. Volgens de speurders gaat het niet om een zelfmoordaanslag maar om een bompakket. Niemand eiste tot dusver de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. De Koerdische arbeiderspartij PKK ontkent dat ze iets met de aanslag te maken heeft.
Bij de aanslag in Kusadasi zijn vijf mensen om het leven gekomen en dertien mensen gewond geraakt. Onder de doden zijn een Britse en een Ierse toerist, vijf andere Britten liggen nog in het ziekenhuis.

Wel staat vast dat één Belgische man, die met zijn vrouw en twee kinderen in Kusadasi verblijft, zeer licht gewond raakte door glasscherven. De man zat zelf niet in het getroffen busje en is niet opgenomen in een ziekenhuis. Onder meer vijf Britse toeristen zijn zwaar gewond geraakt bij de bomaanslag.

Volgens een reisleider ter plaatse gebeurde de explosie in een dolmus, een minibusje dat zo'n vijftien personen kan vervoeren. De ontploffing gebeurde om 10.30 uur plaatselijke tijd, terwijl de minibus net voorbij een standbeeld van de stichter van de Turkse staat Mustafa Kemal Atatürk reed. Het busje werd gebruikt om toeristen te transporteren van het centrum van Kusadasi naar een strand van de bij buitenlandse toeristen populaire badplaats.

Verantwoordelijkheid

Niemand eist de verantwoordelijkheid voor de aanslag voorlopig op, maar de Turkse autoriteiten wijzen met de vinger naar de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

De Koerdische Arbeiderspartij PKK zelf onkent elke betrokkenheid bij de aanslag Dat blijkt uit een verklaring die de PKK zondag meedeelde aan het pro-Koerdisch persagentschap MHA.

De PKK, die door de Europese Unie en de Verenigde Staten als een terroristische organisatie wordt beschouwd, herhaalde nogmaals dat ze geen enkele band heeft met de Koerdische groep (Vrijheidsvalken van Koerdistan, TAK) die de verantwoordelijkheid opeiste voor de aanslag van vorige week in het Turkse Cesme.

Hoewel de organisatie niet formeel werd genoemd, verdenken de Turkse autoriteiten en de media de PKK ervan achter de aanslag in Kusadasi te zitten. Ze blijven er eveneens van overtuigd dat de TAK deel uitmaken van de PKK. Bij de aanslag op een minibus in Kusadasi lieten zaterdag vijf mensen het leven, onder wie een Ierse en een Britse toeriste.

Afgelopen week ontplofte er in het nabijgelegen Cesme een bom waardoor twintig mensen gewond raakten, onder wie twee buitenlandse toeristen. Extremistische Koerden eisten toen de verantwoordelijkheid op.