LAUSANNE - Met Havana, Istanboel, Leipzig, Londen, Madrid, Moskou, New York, Parijs en Rio de Janeiro hebben zich officieel negen kandidaten aangeboden voor de organisatiie van de Olympische zomerspelen 2012. Dat maakte het Olympisch Comite vandaag bekend bij het verstrijken van de deadline waarop de kandidaturen moesten binnen zijn.
De definitieve organiserende stad zal verkozen worden op 6 juli 2005 in Singapore. Een eerste schifting valt echter al in mei volgend jaar met de eliminatie van enkele steden op basis van een werkboek, dat alle kandidaten moeten uitwerken en waarover het Uitvoerend Comité van het IOC zich buigt.

Volgens IOC-voorzitter Jacques Rogge blijven na die eerste schifting maximum zeven steden over. Die krijgen in het voorjaar van 2005 het bezoek van de evaluatiecommissie van het IOC. Het verslag van dit bezoek wordt in mei openbaar gemaakt en geldt twee maanden later als basis voor een definitieve toewijzing door het IOC.

Als favoriet wordt Parijs, eerder al organisator in 1900 en 1924, naar voor geschoven. De Franse hoofdstad moest het nipt afleggen tegen de Chinese hoofdstad Peking voor de organisatie van de Spelen in 2008. Buiten Europa lijkt New York de voornaamste concurrent voor Parijs.