Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen willen meer duidelijkheid over de onderzoeksmissie van de Raad van Europa, die deze week in ons land was. De Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) stuurt daarover een brief aan het Congres van Lokale en Regionale Overheden in Europa.
De onderzoeksmissie die ons land deze week bezocht, is uitgestuurd door een minder bekend onderdeel van de Raad van Europa: het Congres van Lokale en Regionale Overheden in Europa.

In de brief aan het Congres vraagt de VVSG duidelijke procedures bij het opzetten van zo'n onderzoekscommissie. In dit geval waren de Vlaamse en Brusselse leden van de VVSG aanvankelijk niet op de hoogte dat er een zaak aanhangig gemaakt was.

Daarnaast vraagt de VVSG zich af waarom niet eerst de rechtsmiddelen in eigen land worden uitgeput alvorens naar een hoger (europees) niveau te stappen. Wat betreft de niet-benoeming van de burgemeesters is de Raad van State op dit moment het meest aangewezen orgaan en niet de Raad van Europa, klinkt het.

Peeters en Keulen vragen intussen dat er eerst werk gemaakt wordt van een volledig rapport. Volgens de Vlaamse regering hebben de rapporteurs van de Raad van Europa die eerder deze week ons land hebben bezocht, te weinig rekening gehouden met onze instellingen. Daarnaast is er onduidelijkheid over hun werkmethode.

Bovendien stellen ze de samenstelling van de 'fact finding mission' in vraag, waarin onder meer een Fransman zetelde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in