BRUSSEL - ,,Vlaanderen heeft een vastberaden regering nodig met partners die elkaar kunnen vertrouwen, die ondubbelzinnig voor Vlaanderen kiezen en die er samen voor zorgen dat de Vlamingen het respect krijgen dat ze verdienen. Alleen in die omstandigheden kan deze Vlaamse regering functioneren.'' Dat heeft CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen vandaag verklaard.
De voorzitter van de Vlaamse christendemocraten laste vandaag in zijn korte speech op de CD&V-gezinsdag in Plopsaland een korte passage over Brussel-Halle-Vilvoorde in. Vandeurzen stelde dat niet enkel CD&V/N-VA boos en ontgoocheld is over de afloop van het dossier. Bij de bevolking leeft een gelijkaardig gevoel, meent hij.

Volgens Vandeurzen is het niet zo dat de bevolking niet wakker ligt van BHV. ,,Veel mensen, ook als ze niet exact weten waarover het gaat, hebben een oprecht gevoel van onrechtvaardigheid. Ze voelen aan dat de Vlamingen iets niet kregen waar ze recht op hadden. Dat heeft niets te maken met opgeklopt nationalisme. Elke weldenkende Vlaming vindt het normaal dat mensen die in Vlaanderen komen wonen zich integreren en de taal van de regio leren. En diezelfde Vlamingen vinden het niet kunnen dat Franstalige partijen stemmen ronselen tot diep in Vlaanderen. Zoals de burgemeesters uit Halle-Vilvoorde, vragen we allen respect voor het Vlaamse karakter van Vlaams-Brabant.''

De CD&V-leider herhaalde vandaag nog eens wat de coalitiepartners in de Vlaamse regering moeten doen om het vertrouwen te herstellen. ,,Voor ons is dé cruciale vraag: zijn de Vlaamse politieke partijen bereid en in staat om voluit voor dit Vlaanderen op te komen? Zonder de koers van de Vlaamse regering voortdurend te laten beïnvloeden door Franstalige gevoeligheden of door de vrees voor federale moeilijkheden. Dat is de vraag die we vandaag stellen aan onze huidige Vlaamse coalitiepartners.'' Vandeurzen wil dus dat VLD en SP.A/Spirit - die in tegenstelling tot de CD&V ook in de federale regering zitten - veel duidelijker de Vlaamse kaart trekken.

Ondertussen lopen de onderhandelingen in de schoot van de Vlaamse regering nog altijd voort. Tegen woensdagvoormiddag - wanneer Vlaams minister-president Yves Leterme een verklaring aflegt in het Vlaams parlement - zouden CD&V/N-VA, VLD en SP.A/Spirit het eens moeten worden over een manier om het werk in de Vlaamse regering voort te zetten.