BRUSSEL - Na de makkelijke kwalificatie van Miami zaterdag voor de finale van de Eastern Conference in de NBA houden de zes andere teams die nog meestrijden voor de drie resterende tickets (één in het oosten, 2 in het westen), elkaar sinds zondag perfect in evenwicht. In de series tussen Detroit en Indiana, tussen San Antonio en Seattle en Phoenix en Dallas staat het na vier duels 2-2.
Detroit ging bij een 2-1 achterstand in Indianapolis winnen met 76-89; San Antonio ging flink onderuit in Seattle (101-89) en Phoenix onderging hetzelfde lot in Dallas (119-109), waardoor de thuisploegen de stand in evenwicht brachten.

De regerende NBA-kampioen uit Detroit moest best winnen, en deed dat ook met verve. Van bij aanvang stond de verdediging op punt (10-21), in de aanval pakten Chauncey Billups (29 ptn) en Rasheed Wallace (17 ptn, 12 rbs) uit. De vijfde wedstrijd wordt dinsdag in Detroit afgewerkt.

Seattle blijft dan weer verrassen. Al voor de serie gaven de kenners de Supersoncis geen kans, en na het verlies in de eerste twee partijen waren de verwachtingen helemaal ver weg, maar Seattle profiteerde van het thuisvoordeel om de stand in evenwicht te brengen tegen San Antonio. De thuisploeg kon zondag rekenen op Allen (32 ptn), Ridnour (20 ptn) en Daniels (19 ptn), die de afwezigheid van Rashard Lewis (teenblessure) perfect opvingen en ook de 35 punten en 10 rebounds van Tim Duncan neutraliseerden. De vijfde partij staat dinsdag in Texas op het programma.

Phoenix werd verraden door zijn kleine kern in de vierde partij tegen Dallas. Bovendien kreeg pivot Amare Stoudemire zondag geen voet aan grond tegen een sterke thuisdefensie: hij kwam slechts tot 15 punten, terwijl hij in de vorige drie duels aan een gemiddelde draaide van 35,7 punten. MVP Steve Nash lukte dan wel 48 punten, maar dat was niet voldoende voor de zege. De Mavericks gingen van 30-22 naar 66-50 bij de rust. Nowitzki (25 ptn, 8 rbs), Josh Howard (29 ptn, 10 rbs) en Jerry Stackhouse (22 ptn, 7 rbs) waren de topschutters. De vijfde partij wordt woensdag in Arizona gespeeld.