Weer vloedgolf Duitstalige spam
Last van Duitstalige extreemrechtse spam? U bent waarschijnlijk niet de enige. Net als vorig jaar zitten duizenden Belgische, Nederlandse, Duitse, ... mailboxen weer tjokvol met spam. De schuldige : het Sober-virus.
'Auslaender bevorzugt', 'Graeberschaendung auf bundesdeutsche Anordnung', 'Volk wird nur zum zahlen gebraucht!', 'Deutsche werden kuenftig beim Arzt abgezockt'. Dat staat er te lezen in het onderwerps veld van de duizenden spammails die in het Pinksterweekend het wereldwijde computernetwerk overstelpen.

Op verschillende nieuwsgroepen klagen internetters steen en been over de grote hoeveelheden Duitstalige spam die ze binnenkrijgen. De berichten bevatten in de meeste gevallen korte Duitse teksten en links naar webadressen ('Lese selbst', 'Weiter auf'). De inhoud van de e-mails is steeds extreemrechts.

Het is niet de eerste keer dat dit voorvalt. Bijna een jaar geleden werden computers die waren besmet met het Sober.G-virus, eveneens misbruikt voor een Duitse, extreemrechtse spamrun. Op de geïnfecteerde pc's werd een bestand met de naam 'Nospam.readme' geplaatst. Dit bestand bevatte een Duitse tekst van de maker van het virus, 'Odin alias Anon'. Odin is de naam van een Germaanse god. De naam is erg in trek bij rechts-extremisten.

De spam die nu verstuurd wordt, is volgens experts meer dan waarschijnlijk het resultaat van een nieuwe Sober-variant (Sober q) die begin mei is opgedoken en zich snel verspreidt. Computers die zijn geïnfecteerd met de Sober-worm, halen automatisch een nieuwe versie van het virus op. De nieuwe variant is verantwoordelijk voor het versturen van de Duitstalige spam.

Ook deze keer bevat de spam een boodschap van de maker van het virus. Hij verwijst daarbij naar artikels waarin hij wordt aangeduid als spammer, maar hij voegt er meteen aan toe dat hij zichzelf niet beschouwt als spammer, maar er wel één kan worden.

Deskundigen raden gebruikers aan om mailprogramma's te voorzien van een (gratis) spamfilter. Webmail-services zoals Gmail, Hotmail en Yahoo hebben een ingebouwde spam-filter. Om het virus van uw pc te verwijderen, doet u best beroep op een anti-virusprogramma.