YERSEKE - De Zeeuwse mosselen gaan verdwijnen. Een derde van de mosselen komt inmiddels uit Ierland of Duitsland, zo heeft het dagblad De Telegraaf zondag op zijn website gemeld.
Vorig jaar werden in Yerseke 88 miljoen kilo mosselen verkocht onder de noemer "Zeeuwse mosselen". Doch liefst 35 miljoen kilo daarvan waren buitenlandse mosselen. Omdat het begrip Zeeuwse mosselen wereldwijd bekend is, voelen de Zeeuwse mosselhandelaren er ook niet veel voor om de naam te veranderen.

"Die mosselen liggen voor de verkoop drie weken in de Oosterschelde, in hetzelfde water waar ook onze pure Hollandse mosselen in liggen. De Ierse en Duitse maar ook Spaanse mosselen moeten in de Oosterschelde ontstressen en zand uitspuwen. Daarom blijven we deze mosselen ook Zeeuwse mosselen noemen, want ze hebben de typische Zeeuwse smaak", zei Arno Dirkzwager van Prins Dingemans, één van de grootste mosselhandelaren in Europa, tegenover de krant.

De Zeeuwse mosselkwekers wijzen met de beschuldigende vinger naar het Nederlandse ministerie van Visserij. Er ligt volgens hen genoeg mosselzaad in de Wadden, maar dat mag niet opgevist worden. De kwekers en handelaren hebben heel veel geld geïnvesteerd en bieden werk aan duizenden mensen in Yerseke, maar ze raken nu steeds dieper in de problemen, aldus De Telegraaf.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig