RIJSWIJK - Nederlanders zijn wereldwijd de langste slapers. Ze verblijven gemiddeld 7 uur en 32 minuten in dromenland. Het mondiale gemiddelde is 7 uur en 6 minuten. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van het woonwarenhuis Ikea onder 14.000 mensen in 27 landen.
Het Zweedse concern wilde er met het onderzoek achterkomen op welke manier Europeanen, Aziaten en Noord-Amerikanen hun slaapkamer gebruiken.

Oostenrijkers zijn gek op hun slaapkamer, maar aan seks doen ze er zelden. Maleisiërs daarentegen bedrijven juist vaak de liefde in de slaapkamer, maar slapen er niet zo veel: gemiddeld 6 uur en 36 minuten. Van de Maleisiërs zei 43 procent dagelijks te vrijen in de slaapkamer.

Van de Zweden en IJslanders ziet 72 procent de slaapkamer als de meest uitgelezen plek voor romantiek, van de Chinezen is slechts 20 procent die mening toegedaan.

Uit het onderzoek blijkt verder dat van de 14.000 ondervraagden driekwart dagelijks het bed opmaakt. Mensen die vaker hun matras wisselen hebben meer seks. Het meest voorkomende object in de slaapkamer is de wekker.

In het Nederlandse deel van het onderzoek is extra aandacht geschonken aan de slaaphouding. Daaruit blijkt dat 46 procent van de Nederlanders op zijn zij slaapt, 31 procent ligt in de foetushouding, 12 procent ligt op de buik en slechts 8 procent slaapt op zijn rug.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig