LONDEN - Bijna de helft van alle Britten wil dat de Britse premier Tony Blair aftreedt. Bijna allemaal zien ze de oorlog in Irak als een nederlaag voor Blair, zo blijkt uit een opiniepeiling van the Sunday Times. De peiling werd gehouden bij 2.014 stemgerechtigde Britten, tussen 13 en 15 mei.
Zo'n 46 procent van de ondervraagden vindt dat Blair moet opstappen voor de volgende parlementsverkiezingen. Nog eens 22 procent vindt dat hij geen nieuwe termijn als premier kan opnemen. De parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië moeten tegen juni 2006 georganiseerd worden, maar vinden mogelijk al volgend jaar plaats.

Meer dan de helft (61 procent) van de ondervraagden zegt Blair niet langer te vertrouwen. 59 procent oordeelt dat hij "de waarheid verdraait", terwijl 33 procent hem "vals en een leugenaar" vindt.

Een overweldigende 93 procent van de ondervraagden meent dat de Irak-oorlog Blair schade heeft berokkend. 62 procent beoordeelt die schade als "groot". Amper 41 procent vindt de oorlog in Irak gerechtvaardigd, tegen 51 procent vorig jaar toen de VS en Groot-Brittannië het land binnenvielen.

Maar dat Blair vervroegd zou opstappen, lijkt weinig waarschijnlijk. Volgens The Observer blijft de premier zitten, minstens tot er verkiezingen in Irak zijn georganiseerd. Dat zal waarschijnlijk in januari 2005 gebeuren. Andere bronnen binnen Blairs kabinet sluiten dan weer niet uit dat hij moet vertrekken als de toestand in Irak nog verslechtert.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig