LONDEN - De mishandelingen van gevangenen in Guantanamo zijn op video opgenomen, zo meldt een voormalige Britse gevangene zondag in de Britse weekkrant The Observer.
Tarek Dergoul (26), een van de zes Britten die in maart uit Guantanamo werden vrijgelaten, heeft zich tegenover The Observer voor het eerst uitgesproken over de wijze waarop hij tijdens zijn detentie is behandeld. Hij heeft verklaard dat hij is mishandeld en dat alles op film staat.

"Er stond altijd iemand achteraan die filmde wat er gebeurde", aldus Dergoul in The Observer. Hij verklaart dat hij vernederd en mishandeld is. Hij vertelt over een geval waarbij hij door vijf Amerikaanse militairen onder handen werd genomen: "Ze spoten pepperspray in mijn gezicht en ik begon over te geven. Toen hebben ze me aangevallen en op de vloer vastgebonden, vingers in mijn ogen gestoken, mijn hoofd in het toilet gestoken en doorgetrokken."

"Daarna hebben ze me vastgebonden als een dier, ze zijn voor me op de knieën gaan zitten, ze hebben me geschopt en geslagen. Op het laatst hebben ze me geketend uit de cel gehaald om me naar een recreatiezone te brengen, waar ze mijn baard, mijn haar en mijn wenkbrauwen hebben afgeschoren," aldus Dergoul.

De woordvoerder van detentiecentrum Guantanamo, luitenant-kolonel Leon Sumpter, heeft tegenover The Observer verklaard dat de video-opnames waren gemaakt om na afloop door hogere officiers te kunnen worden bekeken in het kader van toezicht. Alle opnames worden bewaard in de archieven van de basis, zo lichtte hij toe tegenover de krant.

Het verhaal van Tarek Dergoul heeft onmiddellijk geleid tot oproepen aan de Britse regering om pressie op de VS uit te oefenen zodat de opnames worden vrijgegeven. "De regering moet eisen dat de video's worden vrijgegeven en dat de waarheid over deze beschuldigingen eens en voor altijd wordt bovengehaald", aldus woordvoerder voor buitenlandse zaken van de oppositionele Liberaal-Democratische Partij, Menzies Campbell.

"De video's scheppen een ongekende mogelijkheid om het waarheidsgehalte te bepalen van wat de heer Dergoul en andere gevangenen zeggen", zo voegde hij toe.

Tarek Dergoul werd in maart, tegelijk met vier andere Britten, vrijgelaten nadat hij gedurende 22 maanden in Guantanamo had vastgezeten. In al die tijd was geen enkele beschuldiging tegen hem geformuleerd. Twee van de gevangenen die tegelijk met Dergoul werden vrijgelaten, Shafiq Rasul en Asif Iqbal, hebben een brief geschreven aan president George W. Bush om hem op de hoogte te stellen van de mishandeling en slechte behandeling die zij tijdens de verhoren zeggen te hebben ondergaan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig