LONDEN - Zes Britse soldaten zullen "in de komende dagen" worden vervolgd wegens marteling en schuld aan de dood van een Iraakse gevangene, zo meldt de zondagseditie van de Britse krant The Independent. Het is de eerste keer sinds het begin van de oorlog in Irak dat Britse soldaten door justitie vervolgd zullen worden.
De militairen maken deel uit van het Queen's Lancashire Regiment, dat in Groot-Brittannië onder vuur ligt sinds de publicatie door The Daily Mirror van "valse foto's" van Britse soldaten die Iraakse gevangenen mishandelen.

Tenminste één soldaat zal worden vervolgd in verband met de dood van de hotelreceptionist Baha Moussa (28), die zou zijn overleden aan de gevolgen van mishandeling door Britse soldaten tijdens zijn detentie, zo licht The Independent on Sunday toe. De andere hoofdbeschuldigingen zijn volgens de krant nog niet bekendgemaakt.

Het Britse ministerie van Defensie kondigde zaterdag aan dat in het kader van het onderzoek naar de mishandeling van Irakese gevangenen vier militairen waren opgepakt, maar nadien zonder gevolg weer vrijgelaten.

Een woordvoerder van het ministerie weigerde te zeggen of de arrestaties te maken hadden met de foto's die The Daily Mirror had gepubliceerd. Volgens een bron uit de omgeving van het ministerie zouden de arrestaties niet met deze affaire in verband staan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig