Poolse Iwona Sobotka wint Koningin Elisabethwedstrijd
Foto: kew
BRUSSEL - De 22-jarige Poolse sopraan Iwona Sobotka heeft de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang gewonnen. Ze strijkt daarmee 20.000 euro op. Tweede werd de Canadese Hélène Guilmette. De Libanese Belg Shadi Torbey eindigde enigszins verrassend derde.
De laureaten op plaats vier, vijf en zes zijn respectievelijk de Roemeense Teodora Gheorghiu, de Moldavische Diana Axentil en de tweede Belg in de finale, Lionel Lhote. Dat twee Belgen bij de eerste zes eindigen in de Koningin Elisabethwedstrijd is uitzonderlijk.

De Koningin Elisabethwedstrijd voor zang vond voor de vijfde keer plaats. Er namen dit jaar twaalf Belgen deel. Na de eerste ronde bleven er nog vier over. Het ging om de Nederlandstalige Lien Haegeman en de Franstaligen Shadi Torbey, Sabine Conzen en Lionel Lhote. In de halve finale moesten ze net als de 32 andere geselecteerden optreden voor een internationale jury van een twintigtal bekende zangers. Lionel Lhote en Shadi Torbey haalden de finale, een uitzonderlijke prestatie.

In de finale moesten de 12 laureaten op basis van hun eigenheid bepalen hoeveel werken ze wilden uitvoeren met de Academy of Ancient Music en hoeveel met het Symfonieorkest van de Munt. Dat uiteindelijk twee Belgen bij de eerste zes eindigen is nog uitzonderlijker.

Na de wedstrijd kunnen de laureaten concerteren met onder meer de orkesten van de Vlaamse Opera, de Opéra Royal de Wallonie, La Petite Bande van Sigiswald Kuyken en het European Union Baroque Orchestra.

In België en buitenland bieden diverse operahuizen en bekende concertzalen hun talrijke contractmogelijkheden aan. Eind mei 2004, amper een week na de finale, verschijnt een cd-opname van de sessie.

De Koningin Elisabethwedstrijd voor zang telde in januari 171 kandidaten waarvan er zich uiteindelijk 106 gemeld hebben. Het ging om 83 vrouwen en 23 mannen, afkomstig uit 37 landen. België had met twaalf het meeste kandidaten, gevolgd door acht Japanners en vijf Amerikanen. De meest voorkomende stem was met veel voorsprong de Sopraan.

De uitslag
 1. Iwona SOBOTKA
 2. Hélène GUILMETTE
 3. Shadi TORBEY
 4. Teodora GHEORGHIU
 5. Diana AXENTII
 6. Lionel LHOTE
Niet gerangschikte laureaten:
 • Aile ASSZONYI
 • Vladimir BAYKOV
 • Talar DEKRMANJIAN
 • Johannes SCHENDEL
 • Hye-Soo SONN
 • Mary Elizabeth WILLIAMS

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig