BRUSSEL - De socialistische overheidsvakbond ACOD wil niet weten van het principe van een minimum dienstverlening bij stakingen. Dat zegt ACOD-voorzitter Karel Stessens maandag in een reactie op kritiek na de stakingen op de luchthaven en bij de treinbegeleiders.
Stessens wijst er op dat het om twee apparte dossiers gaat. Bij de staking op Zaventem ging het om een staking bij een privébedrijf (Brussels Airport Company) en een communicatieprobleem met het management.

Volgens Stessen heeft het management er zwaar geblunderd en kan men niet alle schuld in de schoenen van de bonden schuiven. Wel geeft hij toe dat men de actie ,,op een andere manier had kunnen doen''.

Wat de staking van de treinbegeleiders betreft, verwijst de ACOD-topman naar De Lijn. Ook daar waren er klachten over agressie, maar het management heeft daar werk van gemaakt en geld vrijgemaakt. Bij de spoorwegen is het, aldus Stessens, al de zoveelste daad van agressie en doet het management niets.

Over het principe van een minimum dienstverlening zegt hij dat daar geen sprake van kan zijn. ,,Het grootste deel van onze afdelingen is daar principieel tegen. Het is een uitholling van het stakingsrecht'', dixit Stessens. Bij andere afdelingen, bijvoorbeeld de ziekenhuizen, bestaat het principe wel al.

Nog volgens Stessens kan het principe van de minimum dienstverlening nog grotere problemen veroorzaken. ,,De mensen raken ’s morgens wel op hun werk, maar dreigen ’s avonds niet meer thuis te raken'', zegt hij.