Iran schenkt Hamas 50 miljoen dollar
Hamas maakt sinds de voorbije verkeizingen deel uitvande Palestijnse regering Foto: AFP
Iran kent de Palestijnse regering onder leiding van de radicale beweging Hamas 50 miljoen dollar (41,3 miljoen euro) toe. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manuchehr Mottaki, meegedeeld op een conferentie in Teheran.
De bedoeling van de conferentie is geld in de zamelen voor Hamas nadat de Verenigde Staten en Europa hun financiële steun voor de Palestijnse Autoriteit hebben geschrapt. De Palestijnse president Mahmoed Abbas riep de EU en de Arabische landen vorige week op om de Palestijnse Autoriteit financieel bij te springen omdat de schatkist leeg is.

De Iraanse buitenlandminister vroeg de andere moslimlanden zondag ook om Hamas te helpen. ,,Wij zijn zelfs bereid om de financiële hulp van de islamitische wereld voor Hamas te coördineren'', aldus Mottaki. ,,We zijn getuige van het geleidelijke verval en de teloorgang van het zionistische regime en met de steun de moslimwereld zal dit wettelijke verzet een overwinning worden'', sprak hij.

Er komt ook een definitieve resolutie over de conferentie in Teheran, die aan de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) zal worden overgemaakt.