Watersnood in Oost-Europa houdt aan
Foto: rr
De hoge waterstand van de rivieren in vele delen van Oost-Europa blijft zondag op een kritiek niveau. In Roemenië staan veel straten en stadsdelen in gebieden waar de Donau stroomt nog steeds blank. In Bulgarije heeft de overheid in alle gemeenten waar de rivier stroomt de noodtoestand afgekondigd. Dat is ook in sommige Servische gemeenten het geval.
Ten zuiden van Calarasi in Roemenië begaf een 300 meter lange dijk het onder het wassende water van de Donau. Zowat 12.000 hectare wei- en akkerland overstroomde. In het nabijgelegen dorp Rast werden tijdens de nacht van zaterdag op zondag 110 mensen geëvacueerd. Zondag trekken nog eens 600 mensen weg uit de regio.

In alle aan de Donau liggende gebieden in Roemenië geldt nu de hoogste alarmfase, wat betekent dat mensen ook onder dwang geëvacueerd kunnen worden. De Roemeense overheid zal zondagnamiddag in Bistret en Gostinu-Greaca gecontroleerd dijken breken. Twee miljard kubieke meter water uit de Donau wordt zo naar 92.000 hectare wei- en akkerland afgeleid.

In Russe, dat in het oostelijke deel van het Bulgaarse Donaugebied ligt, steeg het water zondag met 14 centimeter tot 8,88 meter. In het verdergelegen Silistra bereikte het waterpeil een hoogte van 8,25 meter, een record voor de regio. De kelders van heel wat huizen staan er onder water. In de buurt van Tutrakan staan landelijke wegen en boerderijen onder water. En het ziet er niet naar uit dat het waterpeil van de Donau gauw zal zakken.

De toestand in de overstroomde regio’s in het noorden van Servië is zondag zo goed als onder controle. De dijken en dammen langs de Donau lijken het water te kunnen tegenhouden. Er wordt wel rekening gehouden met een nieuwe stijging van het waterpeil omdat het de voorbije dagen hevig heeft geregend.