Luxemburger Schleck wint Amstel Gold Race
Foto: rr
De Luxemburger Frank Schleck (Team CSC) heeft zondag in Valkenburg de Amstel Gold Race gewonnen, de 8e ProTour-wedstrijd van het seizoen. Tweede werd de Zwitser Steffen Wesemann en derde de Nederlander Michael Boogerd.
De wielrenner van de Deense CSC-ploeg arriveerde na 253,1 kilometer tussen Maastricht en Valkenburg solo op de Cauberg. Op ruime afstand kwam de Zwitser Steffen Wesemann als tweede binnen. De Nederlander Michael Boogerd uit de Raboploeg reed naar de derde plaats. Karsten Kroon, teamgenoot van Schleck, eindigde als vierde.

Rabobank controleerde nagenoeg de volledige wedstrijd, maar verloor de greep op de gebeurtenissen toen het echt cruciaal werd. Dat was toen T-Mobile op de Wolfsberg, met nog 40 km te rijden, de boel op stelten zette. Het Duitse team hield met Steffen Wesemann, Patrik Sinkewitz en Sergei Ivanov de finale sterk in z’n greep, maar was uiteindelijk niet opgewassen tegen Frank Schleck.

Nadat Erwin Thijs en Michael Albasini als laatsten van een vroege vlucht na 200 km ingelopen waren, kon de koers eindelijk beginnen. Meteen kregen we een eerste keer de zwakte van Rabobank te zien. Toen op de Wolfsberg (km 210) een groep van tien met Chris Horner, Stefan Schumacher, Eddy Mazzoleni, Maarten den Bakker, Alexandre Gusev, Paolo Bettini, Serge Baguet, Koos Moerenhout, Patrik Sinkewitz en Benoit Joachim wegreed, moest bijna de hele Rabobankformatie aan het werk om die gevaarlijke vlucht ongedaan te maken.

Even afwezig vooraan bleven ze toen Leonardo Bertagnolli, Igor Astarloa en Steffen Wesemann daarna wegreden. Dat betekende opnieuw de mouwen opstropen en dat was er allicht te veel aan. Toen Wesemann van dat trio alleen voorop ging rijden, had Boogerd niemand meer om hem bij te staan.

Wesemann bleef voorop tot Bettini zich met de zaken ging bemoeien. De Italiaan kwam bij de Duitser, maar ook diens ploegmakker Sergei Ivanov, Frank Schleck en Stefan Schumacher volgden. Dat maakte vijf leiders die er tien werden toen ook Karsten Kroon, Patrik Sinkewitz, Davide Rebellin, Miguel Angel Martin Perdiguero en Michael Boogerd aansloten. Met drie vooraan was het wachten op een demarrage van een van T-Mobile, maar het was Frank Schleck die weg wipte op tien km van de finish.

Achter Schleck waren de beste krachten opgebruikt en de Luxemburger begon met een voorsprong van een halve minuut aan de slotklim van de Cauberg. Wesemann was toen nog in achtervolging getrokken maar niet sterk genoeg meer om voor de winst te gaan. De Duitser werd tweede en Boogerd won de spurt voor de derde plaats.