Eerste paasviering voor Benedictus XVI
Foto: afp
VATICAANSTAD - Op het Sint-Pietersplein in Rome zijn duizenden mensen samengekomen voor de eerste paasviering van paus Benedictus XVI. Rond de middag sprak paus Benedictus XVI zijn eerste 'urbi et orbi'-zegening uit.
De paaszegening van de paus werd uigezonden door 102 televisiezenders in 65 landen. De paus, die vandaag 79 jaar wordt, riep op tot vrede in Israël en in Irak, maar had ook aandacht voor de door oorlog geteisterde regio Darfour. Daarnaast vroeg hij om een 'eerbare oplossing' voor het dreigende conflict met Iran.

Net zoals zijn voorganger dat placht te doen wenste de paus de gelovigen op het Sint Pieterplein in 62 talen een vrolijk Pasen toe en bedankte hij Nederland - in duidelijk Nederlands - voor de bloemen op het plein.

Na de mis sprak hij de apostolische zegen 'Urbi et Orbi' (Voor de stad en de wereld) uit. daarna wenste hij de mensheid een zalig Pasen toe in tientallen talen, waaronder ook het Nederlands.

Zaterdagavond is paus Benedictus XVI nog voorgegaan in de paaswake in de Sint-Pietersbasiliek.

Vorig jaar stond werd het paasfeest getekend door de gezondheidstoestand van de paus Johannes Paulus II. Die was toen door zware gezondheidsproblemen niet in staat de paaszegen uit te spreken. Johannes Paulus II overleed op 2 april 2005, zes dagen na paaszondag.