BRUSSEL - In zijn homilie voor de paasviering heeft kardinaal Godfried Danneels zondag scherp uitgehaald naar de omstandigheden van de roofmoord woensdag in het station van Brussel-Centraal. Hij schuwde daarbij de (zelf)kritiek niet. ,,Honderden hebben het gezien hoe hij vermoord werd. Niemand deed iets. Waar waren de wakers en de wachters. Waar waren wij?'', vroeg Danneels zich af.
Tijdens de paasviering in de Brusselse Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal benadrukte Danneels dat het menselijk leven meer een mysterie is dan een recht en dat de mens daarin een verantwoordelijkheid draagt. ,,Wij zijn verantwoordelijk voor alle leven op aarde: vanaf het grassprietje onder onze voeten tot en met de dieren, de vogels en de medemensen. God stelde ons aan als wakers en wachters. Want het leven wordt bedreigd'', klonk het.

Roofmoord

Danneels verwees daarna naar de roofmoord op de zeventienjarige jongen woensdag in Brussel-Centraal. ,,Wat is het soms nog waard? Dat van Christus werd op dertig zilverlingen geschat. Dat van een jongeman in Brussel-Centraal was een mp3-speler waard. Honderden hebben het gezien hoe hij vermoord werd. Niemand deed iets. Waar waren de wakers en de wachters. waar waren wij verleden woensdagmiddag om vier uur?'', aldus Danneels.

Volgens Danneels is het ook verkeerd de verantwoordelijkheid integraal af te schuiven op de politie. ,,Die kunnen niets als wij ze niet helpen in deze opdracht die met de dag nog zwaarder wordt. Niemand kan meer op een eiland leven'', aldus de kardinaal.

Asielzoekers

In zijn paastoespraak verwees Danneels ook naar de problematiek van de vluchtelingen en asielzoekers in ons land. De afgelopen weken waren er oplopende discussies over asielzoekers die hun toevlucht zoeken in kerken. Volgens de kardinaal ligt de bal daar vooral in het kamp van de politiek. ,,De oplossing voor dit schrijnend probleem is op de eerste plaats van politieke aard en vraagt om politieke stappen.''

Maar ook de kerk mag volgens Danneels niet langs de kant blijven staan. ,,De Kerk moedigt iedereen aan die naar oplossing zoekt, al is ze zich ervan bewust dat hiervoor geen tovermiddelen bestaan. Blijft alleszins het menselijke drama: de Kerk wil zich daarvan niet desolidariseren. En het is onontbeerlijk dat dit probleem de aandacht van de publieke opinie blijft behouden. Maar over de wegen en de middelen daartoe moet nagedacht worden en overlegd'', aldus nog Danneels.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig