PARIJS - De Franse politie heeft traangas ingezet om honderden betogers bij de Chinese ambassade in Parijs uiteen te drijven. Er werd geprotesteerd tegen het hardhandige Chinees optreden in Tibet van de afgelopen dagen, dat inmiddels zo’n tachtig Tibetanen het leven zou hebben gekost.
Eén van de betogers wist het gebouw van de ambassade te beklimmen en de Chinese vlag neer te halen. De politie voorkwam dat de man een Tibetaanse vlag hees. Er werden verschillende arrestaties verricht.

Ook in Den Haag was het zondag onrustig bij de Chinese ambassade. Ongeveer 450 mensen demonstreerden daar om hun solidariteit te tonen met het Tibetaanse volk, meldden de initiatiefnemers. Eén demonstrant wist over een hek te klimmen en het terrein van de ambassade te betreden. De betoger haalde de Chinese vlag naar beneden en hees de Tibetaanse vlag.

De demonstratie in Den Haag werd georganiseerd door de International Campaign for Tibet Europe, de Tibet Support Groep Nederland en de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland. Een woordvoerder van de initiatiefnemers zegt ’erg geschokt’ te zijn dat er bij het protest zoveel emotie vrijkwam. Verschillende betogers huilden of vielen bijna flauw.

De politie, die het op driehonderd deelnemers aan de protestbijeenkomst houdt, meldde dat een aantal demonstranten een hek van de ambassade omverduwde. Een agent en iemand van de organisatie raakten hierdoor gewond. De politie arresteerde twee personen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in